Hlavní obsah

Osmiletý hoch po nehodě na Tišnovsku vylezl z auta a bez boty šel pro pomoc

Právo, pko
Tišnov

Neobyčejnou duchapřítomnost a odvahu projevil teprve osmiletý Adam. Hoch cestoval v autě, které na začátku června havarovalo na Tišnovsku. Po nehodě se dokázal dostat z vozu, a i bez boty se prodral maliním a ostružiním až na silnici, kde zastavil projíždějící auto. Adamovu odvahu ve středu dopoledne ocenili hasiči a záchranáři, kteří statečnému školákovi darovali i hasičskou přilbu.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči ocenili osmiletého chlapce

Článek

Osudné deštivé ráno vyjelo auto řízené mladou ženou nedaleko Deblína ze silnice a skončilo v lese. V autě kromě řidičky jel ještě Adam se svým kamarádem.

Adamovi se podařilo vylézt zadním oknem z auta, jenže nemohl najít svůj telefon, a tak klopýtal až k silnici. Tam se mu podařilo zastavit projíždějící vůz.

Matka zkolabovala před svými dětmi. Desetiletá Míša bez váhání přivolala pomoc

Krimi

Hasiči upozornili, že havarovaného auta v lese pod úrovní silnice by si dlouho nikdo nemusel všimnout, Adamova odvaha a rozhodnost tak sehrály důležitou roli.

„Věděl jsem, že nemůžu zůstat sedět v autě, že musím sehnat pomoc. Měl jsem strach o kamaráda a jeho maminku,“ vysvětlil Adam.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Havarované auto

V projíždějícím voze cestovala paní Kristýna s manželem. „V lese za Deblínem si manžel všiml nečistot nebo stop na silnici a myslím, že tak po 200 metrech jsme viděli u silnice Adama, jak se úporně snaží nás zastavit. Stál na kraji silnice a mával. Zastavili jsme. Vyběhla jsem z auta, zeptala se, co se stalo. Řekl, že měli autonehodu. Posadila jsem ho do auta. Hned hlásil, že je tam kamarád s maminkou a že dostali smyk a auto se i převracelo, hned jsme volali záchranné složky,“ popsala situaci Kristýna.

Tři zranění

„Na místo vyjely dva hasičské vozy ze stanice v Tišnově. Po příjezdu bylo zřejmé, že situace je vážná. K vyproštění obou zraněných museli hasiči použít hydraulické vyprošťovací zařízení. Během čtvrt hodiny se podařilo dostat ženu i chlapce z vozidla. V nemocnici ale nakonec skončili všichni tři,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Po necelých dvou týdnech od nehody se hasiči a záchranáři s Adamem znovu potkali, aby mu poděkovali. Kromě drobných dárků dostal Adam také medaili a hasičskou přilbu. Prohlédl si techniku hasičů i záchranářů a celou hasičskou stanici. Od starosty obce Svatoslav Františka Woppata navíc dostal pamětní list.

„Čas od času se setkáváme s lidmi, kteří jsou v pravou chvíli na pravém místě, a navíc dokážou udělat to správné rozhodnutí. Málokdy se však jedná o osmiletého chlapce,“ smekl pomyslný klobouk mluvčí Mikoška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám