Hlavní obsah

Nehodu francouzského autobusu u Rokycan zřejmě zavinil řidič

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nehodu francouzského autobusu, který v dubnu havaroval na sjezdu z dálnice D5 u Rokycan, může zřejmě jeho řidič. Policisté už mají k dispozici znalecký posudek, ze kterého vyplývá, že autobus byl po technické stránce naprosto v pořádku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Autobus spadl z dálnice na podjezd.

Článek

„Znalci na něm žádnou závadu nezjistili. Teď se snažíme objasnit, proč řidič sjel z dálnice,“ řekla v pondělí Právu rokycanská státní zástupkyně Ivana Dragúnová, která dohlíží na vyšetřování nehody.

V úvahu tak připadá například šoférův mikrospánek, nevěnování se řízení anebo třeba náhlá zdravotní indispozice. „Ještě čekáme na posudek z oboru zdravotnictví, který by měl dát odpověď na otázku, jestli řidiče během jízdy nepostihl akutní zdravotní problém,“ upřesnila Dragúnová.

Pokud policejní vyšetřovatelé dospějí k závěru, že šlo skutečně o chybu řidiče, případ skončí odložením. Muže (57) totiž nelze stíhat, neboť byl jednou z obětí nehody. Autobus sjel v pondělí 8. dubna ráno z dálnice a zabořil se přední částí do svahu. Cestovalo v něm 41 lidí, z toho bylo 36 studentů víceletého lycea v Remeši.

Francouzi mohou požádat o spolupráci

Na místě přišla o život patnáctiletá studentka. Dalších 23 lidí odvezly sanitky do nemocnice. Šofér, zaměstnanec společnosti Champagne Mobilités, u níž působil 14 let a byl považován za zkušeného řidiče, podlehl zraněním v nemocnici týden po nehodě.

Své vlastní šetření okolností nehody vede i francouzská prokuratura. K dispozici má zatím výslechy pasažérů z autobusu. „Mám signály, že nás francouzští kolegové chtějí požádat o spolupráci při vyšetřování. V případě, že se na nás obrátí cestou právní pomoci, tak se tomu bránit nebudeme a poskytneme jim veškerou součinnost,“ dodala státní zástupkyně s tím, že zatím oficiální žádost z Francie nedorazila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám