Hlavní obsah

Náměstka plzeňského primátora soud zbavil obžaloby z krádeže fotoaparátu

Plzeň

Soud v Plzni v pondělí zprostil obžaloby z krádeže náměstka plzeňského primátora Petra Runda (ODS). Sedmatřicetiletý politik se zpovídal z toho, že vloni v prosinci sebral fotoaparát aktivistovi, který před magistrátem rozdával letáky. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund na jednání zastupitelstva

Článek

Událost se podle obžaloby stala 20. prosince. Rund podle spisu fotoaparát sebral třiadvacetiletému Jakubovi Jahlovi. Mladík spolu s dalším aktivistou Václavem Raisem Runda delší dobu kritizovali, před radnicí opakovaně pořádali různé petiční akce.

Podle mladíků Rund fotoaparát vzal, sedl do auta a odjel. To Rund popřel, do protokolu uvedl, že nic z toho, co je mu kladeno za vinu, není pravda. Řekl také, že se stal terčem útoků aktivistů. V případu neexistuje průkazný kamerový záznam. Státní zástupce navrhl udělit politikovi výchovný trest na spodní hranici trestní sazby. Naopak obhájce Libor Michalec, bývalý soudce Okresního soudu Plzeň-město, žádal o zproštění pro nedostatek důkazů nebo postoupení věci na přestupek.

"Tato kauza neměla být před soudem, celá důkazní situace tu stojí jen na tom, že jde o tvrzení proti tvrzení," uvedl. Upozornil, že kauza trvá už rok. "Člověk, který není zvyklý na trestní řízení, musí ustávat obrovský tlak, má to dopad na jeho soukromý život, rodinu," uvedl Michalec.

Kvůli případným námitkám z podjatosti případ řešila tachovská policie a dozorovalo děčínské státní zastupitelství. Vrchní soud v Praze pak případ poslal k plzeňskému soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám