Hlavní obsah

Nad Otrokovice stoupal ráno žlutý dým z areálu Tomy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ze skladu v průmyslovém areálu Toma v Otrokovicích na Zlínsku ve středu ráno kvůli chemické reakci uskladněné kyseliny chlorovodíkové stoupal žlutý dým. Na místo okamžitě vyjeli hasiči. Obyvatele města vyzvali, aby nevětrali.

BEZ KOMENTÁŘE: Žlutý dým v Otrokovicích stoupal ráno z areálu TomyVideo: Martin Štěrba

 
Článek

„Vypadalo to jako velký žlutý mrak, vítr to nesl jinam, takže cítit nebylo nic,“ podělil se o zkušenost jeden z obyvatel Otrokovic.

Měření na místě ukázalo, že ve vzduchu nejsou žádné nebezpečné koncentrace chemických látek.

„Došlo k chemické reakci kyseliny chlorovodíkové. Hasiči v Otrokovicích nezjistili koncentrace, které by mohly být lidem nebezpečné. V tuto chvíli bylo již odvoláno varování, které lidé ráno dostali. Na místě ještě vše prověří specialisté z chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Podle ředitele Tomy Radka Hegera dým stoupal z budovy, jež dříve sloužila koželužnám na přípravu roztoků. Když byly koželužny v konkurzu, Toma objekt odkoupila. "Nevěděli jsme však vůbec, co v těch nádržích je, zabezpečili jsme je tak, aby kapaliny nemohly například uniknout do kanalizace nebo spodních vod," uvedl Heger.

Poté si Toma objednala specializovanou firmu, která měla zjistit obsah nádrží a ekologicky ho zlikvidovat. Firma na místě pracovala v úterý. V noci na středu zřejmě nastala chemická reakce. "Nyní se na místo nemůžeme dostat, mají je zabezpečené hasiči, takže nevíme přesně, co se tam stalo. Samozřejmě se ta stará zátěž bude muset zcela zlikvidovat," podotkl ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám