Hlavní obsah

Na Brněnsku odhalili velkou padělatelskou dílnu

Právo, miv
Velatice

Pět Vietnamců stojí podle celníků za provozem největší padělatelské dílny v České republice. Akce Celní správy s krycím názvem Sebastian ukončila provoz jejich nelegální živnosti ve Velaticích na Brněnsku.

Článek

Zásahu celníků v padělatelské dílně předcházelo v pátek dopoledne zajištění vozu, v němž hlavní organizátor celé skupiny odvážel z vytipovaného rodinného domu ve Velaticích již dokončené padělky zboží.

„Se soudním příkazem k prohlídce pak celníci zkontrolovali rodinný dům, který si skupina pronajala. V domě byli zadrženi čtyři Vietnamci, kteří se při příchodu celníků pokusili o útěk. Vzhledem k jejich agresivitě jim musela být přiložena na nezbytně nutnou dobu pouta,“ uvedla mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Poté, co zasahující skupina agresivní Asiaty zpacifikovala, mohli se její členové pustit do prohlídky. „Ve sklepních prostorách zajistili velkokapacitní šestihlavý vyšívací stroj, diskety s vyšívacími programy a rámy k upínání různých druhů textilu. Podle náročnosti vzoru mohl stroj produkovat kolem 150 kusů padělků za hodinu. Dále celníci našli dva přenosné šicí stroje, nášivky s logy ochranných známek, cívky nití a textil připravený k našívání,“ popsala výsledek prohlídky mluvčí.

Dva Vietnamci v ČR pobývají nelegálně

Současně s kontrolou domu ve Velaticích vyrazili další celníci na domovní prohlídku brněnského bytu organizátora skupiny. Zajistili písemnosti o nákupech a prodeji zboží, počítač, notebook, diskety s programy a cívky nití.

V dalším šetření pak zjistili další možný důvod, proč nebyli Vietnamci nadšeni z nájezdu celníků. Dva z nich pobývají v České republice nelegálně, a tak se jejich případu bude samostatně věnovat cizinecká policie. Všech pět je ale podezřelých ze spáchání trestného činu porušování práv k ochranným známkám a jiným označením, což budou dále řešit kriminalisté.

Podle mluvčí byla akce Sebastian dlouho připravovaným zásahem. První poznatky, že někde v kraji má své sídlo skupina padělatelů, získali celníci přibližně před půl rokem. Padělky z jejich dílny se objevovaly zejména ve známém asijském nákupním středisku na Olomoucké ulici v Brně a na tržnici u bývalého hraničního přechodu Hatě na Znojemsku. Od prvních informací po úspěšný zásah bylo zapotřebí několik měsíců pátrání a sledování, než se podařilo zúžit okruh podezřelých a určit sídlo dílny.

Reklama

Výběr článků

Načítám