Hlavní obsah

Muže obžalovaného z pokusu o vraždu soud podruhé osvobodil

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud ve čtvrtek definitivně osvobodil šestačtyřicetiletého M. P., původně obžalovaného z pokusu o vraždu své bývalé partnerky. Soud už P. jednou obžaloby zprostil, odvolací soud s tím ale nesouhlasil. Proti zprošťujícímu rozsudku se nikdo neodvolal, je tedy pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Soud dospěl k závěru, že žalované jednání není žádným trestným činem,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně Hana Hrnčířová. P. podle obžaloby napadl po předchozí hádce předposlední den roku 2014 svou partnerku v jejím bytě v pražských Řepích.

P. měl ženu bít, kopat a rdousit až do jejího bezvědomí. Následně měl svíčkou umístěnou u polštářků na gauči založit požár a z bytu odejít. Poškozená žena se ale mezitím probrala, údajný požár uhasila a zavolala o pomoc na tísňovou linku. P. u soudu uvedl, že ženě vrazil „jen“ pár facek a z bytu odešel.

Venku zavolal policii a záchranku s tím, že napadl přítelkyni. Záchranku volal prý proto, aby bylo zadokumentováno, že „nemá jiná zranění, než vykazuje“. U soudu muž řekl, že spolu neměli v poslední době ideální vztah, hádali se a on jen potřeboval pár dní na vystěhování se z bytu.

Zproštěn, odsouzen, zproštěn

Soud loni v lednu P. osvobodil, podle Hrnčířové šlo v podstatě o tvrzení proti tvrzení. Odvolací soud ale případ vrátil a městský soud přehodnotil pokus o vraždu na omezování osobní svobody, což pražský vrchní soud následně potvrdil. Nejvyšší soud ale rozsudek zrušil a vrátil případ pražskému městskému soudu s tím, že ho má znovu projednat a rozhodnout.

Státní zástupce i obhajoba ve čtvrtek navrhli soudu P. obžaloby zprostit, soud navíc rozhodl, že se nejednalo ani o omezování osobní svobody. „Není možno jednání obžalovaného posoudit jako omezování domovní svobody, neboť ke skutku došlo dříve, než uplynula lhůta, kterou poškozená dala obžalovanému k vystěhování,“ konstatovala Hrnčířová.

Podle Nejvyššího soudu je možné, že šlo maximálně o přestupek, což soudkyně vzala v potaz. „Pokud jde o posouzení jako přestupek – v dané době to jako přestupek proti občanskému soužití posouzeno být mohlo,“ řekla soudkyně s tím ale, že P. strávil rok ve vazbě a nyní na svobodě se žádného protiprávního jednání nedopouštěl. „Posouzení jako přestupek by ztratilo smysl,“ uzavřela Hrnčířová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám