Hlavní obsah

Kulínskému opět hrozí přísnější trest

– PRAHA/HRADEC KRÁLOVÉ

Sbormistru Bambini di Praga Bohumilu Kulínskému, který je stíhán za pohlavní zneužívání bývalých sboristek, zůstává obviněný z těžké újmy na zdraví. Případ se proto opět vrací na stůl hradeckého státního zastupitelství.

Článek

Kulínský podle policie zneužil v letech 1984 až 2004 devětačtyřicet bývalých členek sboru. Případ mělo od počátku na starosti Obvodní státní zastupitelství v Praze 4.

Téměř na konci vyšetřování však znalci konstatovali, že dvě z poškozených utrpěly těžkou psychickou újmu. Kulínský tak byl rázem ohrožen přísnější sazbou, až dvanáctiletým vězením. Nejpřísněji posuzovaný akt se údajně odehrál na horské chatě v Krkonoších. Spis proto putoval do Hradce Králové.

Tamní žalobce ale po prostudování spisu a nových znaleckých posudků dospěl k závěru, že dívky těžkou psychickou újmu neutrpěly. Chtěl proto dát policii pokyn, aby obvinění Kulínského překvalifikovala na mírnější paragraf, a spis vrátit zpět do Prahy.

Grygárek: Podezření na těžkou psychickou újmu zůstává

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 však trvalo na tom, že těžká újma byla spáchána, a spor o příslušnost tak musel rozhodovat žalobce z vrchního zastupitelství. "Podle mě tam podezření na těžkou újmu je," řekl Grygárek. Dodal, že se většina útoků navíc odehrála v zahraničí či v působnosti hradeckého kraje. "V Praze to bylo snad jen jednou," uvedl. Spor o působnost či o znalecké posudky se může znovu otevřít v případě, že případ dorazí k soudu.

Sbormistr byl zadržen už v listopadu 2004 a jeho vazba se stále prodlužovala. Teprve 1. července 2005 byl propuštěn z vazební věznice, kde strávil 219 dnů.

Soud mu uložil probační dohled, musí se pravidelně hlásit svému kurátorovi. Sám Kulínský se považuje za nevinného.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulínskému hrozí nově až 12 let vězení

Policie zpřísnila obvinění sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, který je obviněný ze sexuálního zneužívání členek svého sboru. Znalci z oboru...

Žalobce zmírnil Kulínskému obvinění

Žalobce královéhradeckého státního zastupitelství se rozhodl zmírnit obvinění bývalého šéfa sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Z názoru znalců...

Výběr článků

Načítám