Hlavní obsah

Kdo je kdo v kauze havlíčkobrodského vraha

Článek

Pavel Longin

Primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), přímý Zelenkův nadřízený. Longin vraha začal podezřívat koncem srpna poté, co se na oddělení zvýšila úmrtnost na krvácení. Z jeho popudu nemocnice sepsala o měsíc později trestní oznámení. Koncem listopadu Longin sám kontaktoval policii a jako podezřelého uvedl Zelenku. Toho ale ještě 24. září nechal sloužit, Zelenka pak zabil Marii Fialovou. Podle Longina by zaměstnanci na podobných pozicích měli podstupovat psychologické testy, které by vyloučily přijetí psychicky labilních jedinců.

Josef Pejchl

Jako první padla v kauze hlava ředitele nemocnice Josefa Pejchla. Ten byl po necelých třech letech v čele zdravotnického zařízení v úterý odvolán z funkce radou kraje Vysočina z důvodu "absence nutné komunikace s krajem a manažerského selhání". Podle radních navíc nedokázal zabránit tomu, aby si Zelenka nenašel po propuštění místo v jihlavské nemocnici.

Propuštěný ředitel tvrzení radních odmítl a označil se za "obětního beránka". Pejchl na nedělní tiskové konferenci novinářům sdělil, že první podezření o vraždách začala mít nemocnice v půli května, se Zelenkou ale ukončila pracovní poměr až na konci září. Časové prodlení odůvodnil nutností provedením nezbytných šetření

Miloš Vystrčil

Hejtman kraje Vysočina (člen ODS) údajně už v září od ředitele havlíčkobrodské nemocnice Pejchla zjistil, že nemocnice má problém. O věc se ale nezajímal, podle jeho slov jej o případu informovala policie až 2. prosince. Další den se zastával vedení nemocnice, jejího ředitele Pejchla ale následující den odvolal. Opozice jej žene k zodpovědnosti, to Vystrčil odmítá. Podle něj šlo o manažerské selhání vedení nemocnice.

Milan Tůma

Milenec Petra Zelenky, žil s ním necelé dva roky. Po zatčení Zelenky zmizel, nekomunikuje ani s vlastními rodiči. Údajně se zhroutil a odjel do lázní. Jediným člověkem, se kterým je ve spojení, je podle deníku Aha! jeho mladší bratr Martin. K případu se ale vyjadřují Tůmovi rodiče .Ve svém jihlavském bytě se od propuknutí skandálu neukázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám