Hlavní obsah

Janoušek a spol. vysáli stovky milionů z pojišťoven, tvrdí policie a navrhla obžalobu

– Olomouc • Aktualizováno
Novinky, kub

Policie navrhla obžalovat lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi kvůli neoprávněným úhradám od zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon. O případu informovalo v pátek Vrchní státní zastupitelství v Olomouci (VSZ), jména obviněných nepotvrdilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek v roce 2014.

Článek

O návrhu obžaloby informovala Česká televize s odkazem na státního zástupce Alexandra Dadama, který uvedl, že návrh na podání obžaloby v kauze Chambon už obdržel.

Jména obviněných Dadam neuvedl. Podle něj pětice obviněných neoprávněně od pojišťoven vylákala úhrady za laboratorní vyšetření.

Škoda se pohybuje okolo 284 milionů korun. Dalších 44 milionů je ve stadiu pokusu – pojišťovny tyto peníze nevyplatily.

Lobbista Janoušek neuspěl s ústavní stížností proti zajištění majetku za 65 milionů

Krimi

Policie Janouška a další lidi v kauze obvinila v březnu 2017. Firma Chambon, která prováděla krevní testy, podle dřívějších zjištění médií údajně získávala v letech 2009 až 2010 neoprávněně vysoké úhrady od pojišťoven za testy pro nemocnice.

Policie se na laboratoř zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013, která skončila pádem vlády premiéra Petra Nečase.

Lobbista Roman Janoušek dostal v minulosti rovněž trest 4,5 roku vězení za úmyslné sražení ženy autem. Trest nastoupil v listopadu 2014 a ve vězení zůstal do března 2016. Potom byl ze zdravotních důvodů propuštěn na svobodu, kde je i nyní.

Lobbista Janoušek žádá obnovu procesu. Hematom na mozku prý mohl ovlivnit jeho schopnosti

Krimi

V současnosti má přerušený trest do letošního dubna. Do té doby by se měl Krajský soud v Brně vypořádat s tím, jestli má znovu nastoupit do vězení, nebo nikoliv.

Janoušek rovněž žádá o obnovu procesu, kterou se zabývá Městský soud v Praze, projednávání pokračuje v únoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Zastavení stíhání Grygárka definitivně platí

Zastavení stíhání Libora Grygárka, bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce, je pravomocné. Rozhodnutí potvrdil po čtvrtečním neveřejném zasedání...

Výběr článků

Načítám