Hlavní obsah

Holubář ubil při obraně svého hejna cvičeného sokola lopatou

Právo, Miroslav Homola
Brno

Do vážného sporu se dostali dva chovatelé ptáků. Třiasedmdesátiletý holubář z Brna bránil své stohlavé hejno před sokolem a dravce zabil lopatou. Teprve pak si všiml, že pták má čip, vysílačku a rolničku. A že je tedy cvičený.

Článek

Rakouský majitel si dravce cení nejméně na 240 000 korun. Holubář, který ptáka zabil na svém pozemku u voliéry se svými miláčky, může být v krajním případě potrestán až rokem vězení za poškozování cizí věci.

Penzista, který chová v tuřanském holubníku stovku vesměs závodních krasavců, byl vzteky bez sebe, když uslyšel na dvoře u voliéry hluk. Neváhal ani na okamžik a s lopatou v ruce se vrhl na dravce, který začal řádit mezi jeho hejnem holubů.

Pojistka se však bohužel nevztahuje na to, že mi jej někdo zabije. Teď za něj nedostanu nic.
sokolník

Ptáka jednou trefil a zabil. Teprve poté si všiml, že je sokol opatřen nejen rolničkou, ale i vysílačkou a čipem. Ptáka se pak podle policie snažil co nejrychleji zbavit. Zničil vysílačku a zničil také kožený pásek, který měl holub na noze. Dřív než však stačil sokola definitivně uklidit, byl už u jeho plotu rakouský majitel ptáka, který dravce dohledal pomocí vysílačky.

„Byl totiž od holubářova stavení nedaleko a s ptákem se účastnil povoleného lovu bažantů,“ uvedl k případu policista Pavel Šváb. Holubář nejprve možnost výskytu ztraceného dravce zapřel. Stačil ještě mrtvolu ptáka ukrýt do pytle na zrní, ale to mu nepomohlo. Tělo odhalil další čip, který měl ještě sokol na těle a jehož si penzista nevšiml.

Potřebné informace měl pták na štítku

Sokol měl na připevněném štítku i patřičné informace a kontakt na majitele s tím, že se s ním lze spojit, pokud pták spáchá nějakou škodu. Pro tento případ jej měl dokonce třiačtyřicetiletý Rakušan, který sokola koupil v ČR a má k němu všechna potřebná povolení, pojištěného.

„Pojistka se však bohužel nevztahuje na to, že mi jej někdo zabije. Teď za něj nedostanu nic,“ vypověděl nešťastný sokolník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám