Hlavní obsah

Expolicista dostal v novém procesu za zastřelení člověka podmínečný trest

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Bývalému policistovi Jiřímu Jungmanovi, který před čtyřmi lety v Trutnově zastřelil při potyčce člověka a jeho psa, uložil královéhradecký krajský soud dvouletý trest s podmíněným odkladem na pět let. Původní desetiletý trest za vraždu zrušil Ústavní soud a Jungman byl letos v září propuštěný z vězení.

Foto: René Chvalina, Právo

Bývalý policista Jiří Jungman odešel ve středu od soudu za zastřelení člověka s podmínkou

Článek

Expolicista ke konkrétnímu incidentu v závěrečné řeči, která trvala téměř dvě a půl hodiny, znovu řekl, že se pouze bránil agresivnímu útoku muže, který na něj navíc poštval psa. „Jeho brutální napadení mé osoby a navíc útok psa jsem vnímal tak, jako by na mě útočil se zbraní. Je mi líto co se stalo, ale měl jsem strach o svůj život. Nechtěl jsem nikoho zabít, ale když jsem skončil na zemi, nebyl jsem schopen se bez použití zbraně účinně bránit,“ řekl ve středu před soudem Jungman.

V závěrečné řeči se Jungman snažil soud přesvědčit o své nevinně všemi možnými výklady práva o nutné sebeobraně, odvoláním na různé nesrovnalosti ve spisech, nedostatek důkazů, účelové výroky soudních znalců a citáty trestního zákona. Odvolával se i na některá soudní rozhodnutí v obdobných případech. Předseda senátu dlouze a trpělivě naslouchal jeho závěrečné řeči, ale minimálně čtyřikrát musel bývalého policistu upozornit, že se již opakuje nebo jeho řeč nesouvisí s projednávaným případem.

Jen jsem se chtěl podívat, proč ten pes tak dlouho v noci štěká. Nenechávalo mě nikdy klidným, když se někde dělo něco podezřelého.
Expolicista

Hradecký soud Jungmanovi již v roce 2010 uložil dvouletý trest s podmíněným odkladem na pět let, a to za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Vrchní soud v Praze ale čin překvalifikoval na vraždu a poslal Jungmana na deset let do věznice s ostrahou. Před dvěma lety verdikt potvrdil Nejvyšší soud. Letos však zasáhl Ústavní soud, desetiletý trest zrušil a kauzu vrátil hradeckému krajskému soudu. Důvodem mělo být extrémně vadné hodnocení provedených důkazů.

Střelba v Trutnově

Jungman se v květnu 2008 v Trutnově měl dostat do slovní a poté i fyzické potyčky s dalším mužem. Oba byli podle spisu opilí. Vše začalo tím, že se Jungman při cestě z restaurace zastavil u mužova domu a údajně dráždil psa za plotem.

„Jen jsem se chtěl podívat, proč ten pes tak dlouho v noci štěká. Nenechávalo mě nikdy klidným, když se někde dělo něco podezřelého. Když jsem stál u vrat, tak ta se najednou rozlétla, vyběhl ten muž a začal mě mlátit a vyhrožovat smrtí. Přitom na mě poštval svého rotvajlera,“ tvrdil Jungman. Poté se strhla potyčka, která skončila střelbou. Jeden z výstřelů Jungmannovy pistole zasáhl muže do srdce. Bývalý policista zastřelil i psa.

Bývalý policista, který v den incidentu nebyl ve službě, již dříve u soudu přiznal, že v inkriminovaný den popíjel s kolegy alkohol a měl u sebe legálně drženou soukromou zbraň. Tu u sebe nosil mimo službu na svou ochranu proti případné pomstě. „Pochybil jsem, že jsem popíjel alkohol, když jsem u sebe měl zbraň,“ řekl u soudu Jungman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám