Hlavní obsah

Dva horníci zemřeli při důlním otřesu

ČTK, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Dva polští horníci zahynuli v úterý večer při otřesu v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku. V kritické době pracovali v chodbě, jejíž 22 metrů dlouhý úsek byl středně silným otřesem značně zdevastován.

Foto: klášter Broumov
Článek

Jak dále informoval tiskový mluvčí OKD Radek Chalupa, další horník utrpěl pohmožděniny, které si ale nevyžádaly hospitalizaci, takže po ošetření byl propuštěn do domácího léčení.

Neštěstí se stalo 620 metrů pod zemí. V době otřesu, který nastal v 19.26, v rubání pracovalo 18 horníků. Jednalo se o pracovníky dodavatelské firmy Polalpex.

"Dva muži ve věku 46 a 35 let se v té době nacházeli v chodbě asi dvacet metrů od porubu, protože dopravovali materiál. Vlastně byla náhoda, že právě v tom okamžiku byli v místě, které bylo otřesem postiženo nejvíce. Nikde jinde devastace nenastala. Zavalila je výztuž a další vybavení důlního díla," řekl odborový inspektor bezpečnosti práce Vladimír Potomák.

Dodal, že jeden z mužů zemřel ihned, druhý při transportu. Starší byl otcem dvou dětí, po mladším zůstali tři sirotkové ve věku do 15 let.

Horník: strach mít nesmíme

Odborníci tvrdí, že otřesům nelze předejít. "Jednalo se o geomechanický jev, který se neočekával, byl to prostě zásah vyšší moci," podotkl Chalupa.

"Nebyl porušen žádný předpis. A i když se to stalo v oblasti rizikové, nepatří k těm nejhorším v revíru, které jsou postiženy otřesy," uvedl Potomák.

Mimořádnou událost nadále šetří komise pod vedením Obvodního báňského úřadu. Mimo tuto lokalitu těžba na Darkově pokračuje. "Je to hrozné, stačí malý okamžik a může tam zůstat kdokoli z nás. Když člověk fárá denně, nemyslí na to. Uvědomí si to, až když se stane neštěstí. A letos těch tragédií už bylo hodně," svěřil se jeden z havířů u šachty.

Na otázku, zda nyní nemá strach fárat do podzemí, jen pokrčil rameny. "Nesmíme mít strach, těžba uhlí nás živí," dodal další horník.

Štěstí v neštěstí

V dolech ostravsko-karvinského revíru v letošním roce zahynulo již 12 lidí, zatímco loni se za celý rok v revíru stalo 8 smrtelných pracovních úrazů. Čtyři z letos usmrcených horníků se stali právě oběťmi otřesů. V sedmi případech byly porušeny předpisy bezpečnosti práce.

"Zkoumali jsme, proč je letos závažná úrazovost tak vysoká. Někteří říkají, že je to sinusoida: jednou je lépe, jednou hůře. Jistě, byla smůla, ale bylo i štěstí, protože pokud by jej nebylo, možná by bylo ještě více obětí," uvedl Potomák, který dosavadní letošní bilanci úrazů v dolech označil za horší než špatnou.

Podobně kritická situace v úrazovosti byla před deseti lety, kdy v roce 1993 v revíru zahynulo dvacet lidí, avšak tenkrát bylo v OKD zaměstnáno třikrát více lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám