Hlavní obsah

Dalíka opět přestěhovali do věznice ve Znojmě

Právo, Radim Vaculík

Odsouzený lobbista Marek Dalík (42) příliš dlouho nepobyl v pražské ruzyňské věznici, kam nastoupil 6. listopadu k odpykání zbytku z pětiletého trestu za pokus o podvod v kauze nákupu vojenských vozidel Pandur pro českou armádu. Podle zjištění Práva ho eskorta v úterý převezla opět do věznice ve Znojmě, kde si odpykával původní trest už od loňského září.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lobbista Marek Dalík při nástupu do vězení

Článek

I loni v první zářijový den nastoupil Dalík stejně jako nyní nejprve do ruzyňského vězení, následně ho během pár dnů přesunuli na jih Moravy.

Odtamtud se Dalík dostal po sedmi měsících na svobodu letos 12. dubna, kdy o jeho propuštění rozhodl na základě lobbistova dovolání Nejvyšší soud (NS). Ten nařídil případ znovu projednat.

Jenže i napodruhé dostal Dalík pravomocně trest, navíc proti původním čtyřem letům za korupci mu v červenci pražský vrchní soud uložil tentokrát za pokus o podvod o rok víc. Kromě toho má zaplatit čtyři milióny korun.

Měl by mít práci

Dalík tak v pražské věznici zůstal jen osm dnů a nyní si opět zvyká na přísný režim ve Znojmě, kde byl minule v cele s dalšími pěti odsouzenými. Podle informací Práva mohl po nějaké době za mřížemi pracovat, a to dokonce i mimo areál věznice.

Důvěryhodný zdroj z justičního prostředí, který redakci ve středu Dalíkův přesun do znojemské věznice potvrdil, uvedl, že podle všeho bude lobbista zaměstnán i nyní.

Záznam: Marek Dalík nastupuje do vězeníVideo: Novinky

Dalík se dostal do povědomí veřejnosti zejména jako poradce někdejšího premiéra za ODS Mirka Topolánka, který nyní kandiduje na prezidenta ČR.

Kriminalisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance rakouské firmy Steyr, která vojenská vozidla Pandur vyrábí. Podle výpovědi chtěl lobbista na schůzkách se zástupci Steyru 18 miliónů eur (cca půl miliardy korun) za to, že zakázka na nákup pandurů pro armádu bude pokračovat.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může tendr ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze.

Dovolání k Nejvyššímu soudu

Lobbista vinu od začátku odmítá. Nepomohla mu ale ani změna výpovědi, kdy poprvé připustil, že se na schůzce se zbrojaři o penězích jednalo. Podle něj částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely. Dalík si pak sliboval provize z toho, že bude v novém kontraktu pro Výboha zajišťovat PR služby.

Nyní se opět snaží své odsouzení zvrátit dovoláním k Nejvyššímu soudu. To však nemá odkladný účinek, tudíž lobbista musel opět za mříže, kde čeká, zda mu dá soud zase za pravdu a i podruhé ho pustí domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám