Hlavní obsah

Bývalý šéf vsetínského hokeje u soudu kvůli třetí kauze

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Už třetí obžalobu na bývalého majitele vsetínského hokejového klubu Romana Zubíka začal tento týden rozplétat ostravský krajský soud. Zubík, který je od loňska ve výkonu trestu za jiné nezákonné machinace, se tentokrát zodpovídá z toho, že před více než deseti lety podvodně vylákal od Komerční banky více než 238 miliónů korun.

Článek

Podle nejnovější obžaloby Zubík v roce 1996 před Komerční bankou předstíral záměr nakoupit velké množství pohonných hmot. Obchod se měl uskutečnit firmami Sezoos Group a Sezoos Oil, které ovládala Zubíkova firma Sezzos.

Zubíkovi se tehdy podařilo přesvědčit banku, aby obchod financovala a vystavila na něj směnku. Podle obžaloby ale šlo od počátku o fingovaný obchod, který se neměl nikdy uskutečnit. "Ke způsobu použití finančních prostředků se obžalovaný nebyl schopen vyjádřit," napsal v obžalobě státní zástupce Rostislav Bajger.

Dříve vlivný podnikatel a majitel hokejového klubu Roman Zubík se před ostravským krajským soudem zodpovídá už potřetí. Zatím byl pravomocně odsouzen na sedm let a čtyři měsíce za machinace mezi majetkově provázanými společnostmi, kterým způsobil škodu za 150 miliónů korun. V současné době pobývá v ostravské vazební věznici.

Druhá Zubíkova obžaloba se týká údajných podvodů, kterými měl způsobit podniku Slovenský plynárenský průmysl a zkrachovalé Moravia Bance škodu za téměř miliardu korun. Kauza by měla pokračovat závěrečnými návrhy 19. února.

Za všechny tři obžaloby hrozí Zubíkovi souhrnný trest ve výši až dvanácti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám