Hlavní obsah

Bývalému starostovi hrozí 12 let za podvod s dotacemi

Právo, pab, vor
PLZEŇ

Bývalému starostovi Jáchymova na Karlovarsku Petru Fiedlerovi (ODS) hrozí dvanáctileté vězení za to, že jako první muž radnice podvodně vylákal od státu třicetimiliónovou dotaci, kterou nyní město musí vrátit i s úroky. Policie ho stíhá pro trestný čin úvěrový podvod.

Foto: Stanislava Dvořáková

Celkový pohled na zrekonstruovanou čistírnu odpadních vod.

Článek

"Podstata spočívá v tom, že více jak třicetimiliónová státní dotace, která byla poskytnutá městu Jáchymov na podporu výstavby nájemního bydlení, byla použita k jinému účelu, než ke kterému se žadatel zavázal," řekl Jiří Richtr z plzeňského krajského státního zastupitelství.

Podle něho jednal starosta bez vědomí zastupitelstva. "To sice vědělo, že městu budou poskytnuté nějaké dotace, ale na co přesně a v jaké výši, o tom neměl nikdo ponětí To nechávali zastupitelé na starostovi," dodal Richtr. Za tento trestný čin je vyměřena sazba od pěti do dvanácti let.

Na nesrovnalosti přišel finanční úřad

Kauzu na sklonku loňského roku odstartoval karlovarský finanční úřad, který na nesrovnalosti se státní dotací přišel během daňové kontroly. Město podle něho musí vrátit zpět do státní kasy 64 miliónů z penále a dotací poskytnutých v minulých letech na výstavbu obytně rekreačního centra ve městě. Vedení jáchymovské radnice se snaží s ministerstvem financí vyjednávat.

"Zhruba do deseti dnů bychom měli dostat vyrozumění, zda nám budou odpuštěná penále ve výši 32 miliónů korun," uvedl místostarosta Michael Kuneš (ČSSD).

Podle něj ale město usiluje o to, aby po úlevách zaplatilo přibližně 15 miliónů. "Pokud bychom měli jako město skutečně zaplatit řádově milióny korun, tak by to znamenalo na tři až čtyři roky zablokování veškerých investic. Včetně plánovaných rekonstrukcí mateřské a základní školy," uzavřel Kuneš. Jáchymov v letošním roce hospodaří s rozpočtem v celkové výši zhruba 43 miliónů korun.

Fiedler nechtěl obvinění komentovat

Obviněný Fiedler, který pověsil funkci na hřebík předloni, nechtěl své obvinění komentovat. "V tuhle chvíli vám nedokáži k tomu nic říct," řekl Fiedler do telefonu. Dál se na toto téma nechtěl bavit, hned se rozloučil a zavěsil sluchátko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám