Hlavní obsah

Bývalého detektiva, který měl prozradit utajovanou svědkyni, zprostil soud obžaloby

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rostislava Kotrče, bývalého detektiva Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), který měl údajně úmyslně vyzradit identitu utajované svědkyně, zprostil ve středu pražský městský soud obžaloby. Vyplynulo to jak z vyjádření, které Kotrč poslal redakci Novinek, tak i ze soudní databáze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Na základě předložených důkazů a svědeckých výpovědí jsem byl zproštěn obžaloby v plném rozsahu. Rozsudek zatím není zpracován písemně a není pravomocný,“ napsal ve vyjádření Kotrč.

Kotrč, který vyšetřoval před dvěma lety kauzu údajného uplácení na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), měl podle obžaloby úmyslně zpřístupnit obhájcům obviněných protokol, ze kterého byla zřejmá identita utajované svědkyně. Tou byla zaměstnankyně ŘSD, která prý o utajení sama požádala, bála se prý obviněných.

Problém byl v tom, že ženě byly zabaveny náušnice, které dostala právě od jednoho z obžalovaných. Ve spise jsou zaprotokolované už pod „novou“ identitou. Posléze ale vyšetřovatelé náušnice ženě vrátili, protože se podle nich nejednalo o úplatek. A v protokolu o vydání náušnic už bylo zmíněno pravé rodné číslo a adresa utajované svědkyně.

Jméno se objevilo i v médiích

Kotrč se hájí tím, že mu utajení svědkyně nikdo oficiálně neoznámil. Jeden z vypovídajících svědků, operativec Jan Heřman, se během předchozího jednání u soudu nechal slyšet, že o tom několikrát padlo slovo na poradách či na chodbě. I Kotrčův pomocný vyšetřovatel Petr Hoňka u soudu uvedl, že identita svědkyně byla obhájcům známa. „Věděli to všichni,“ řekl Hoňka s tím, že si z prozrazení identity dělali advokáti legraci. Podle Hoňky byl problém už v samotném utajování. „Utajená svědkyně byla milenka obžalovaného, to utajit nejde,“ pokračoval Hoňka.

„Žádná z písemností mně přístupných ve spisovém materiálu o svědkyni neměla žádné označení, že se jedná o písemnost ve stupni utajení ‚vyhrazené‘,“ uvedl dříve u soudu Kotrč. Skutečné jméno utajované svědkyně se navíc objevilo v médiích ještě před jeho příchodem k ÚOKFK.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a za ohrožení utajované informace Kotrčovi hrozí až osmileté vězení.

Kauzu údajné korupce, týkající se pronájmu dálničních odpočívadel, smetlo ze stolu vrchní státní zastupitelství loni v červenci, když zastavilo trestní stíhání z důvodu nezákonných důkazů opatřených k zahájení trestního řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám