Hlavní obsah

Bez varování do něj vystřílel celý zásobník, popsal u soudu střelbu v Chomutově otec oběti

Právo, ape

Podle otce oběti loňské střelby v Chomutově jeho syn nikoho neohrožoval a obžalovaný 37letý Petr Benda do něj vystřílel bez varování celý zásobník. Řekl to ve čtvrtek u Krajského soudu v Ústí nad Labem, který případ projednává. Benda podle svých slov nevraždil, chtěl je chránit lidi. Hrozí mu až 20 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Benda u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Článek

Incident se stal mezi paneláky v Jirkovské ulici loni 27. května po třetí hodině ráno. Benda se vzbudil a podle svědectví jeho matky jezdila kolem paneláků dodávka a údajně narážela do aut i lidí. Když viděl muž dodávku a shluk lidí u ní, rozhodl se zakročit.

Podle obžaloby v přesvědčení, že se děje nějaký zločin a že nějaký blázen zabíjí lidi, nabil svou legálně drženou zbraň a šel ven. Tam vystřelil na dodávku nejméně 13 ran. Čtyřiatřicetiletého Roma za volantem několikrát zasáhl a ten střelným zraněním na místě podlehl.

Přes videohovor

Otec oběti vypovídal přes videohovor z konferenční místnosti, na vlastní žádost se nechtěl setkat s obžalovaným.

Soudu řekl, že vše začalo kvůli konfliktu jeho syna se sousedem. Syn prý šel se psem ven, soused ho u auta dostihl a začali se prát. Pak se synovi podařilo sednout do auta a odjet.

„Jel pomalinku, možná už chtěl zastavit, to nevím, nikoho ale neohrožoval. Pak vyšel Benda a bez varování vystřílel celý zásobník,“ popsal událost otec oběti. Benda pak prý šel ke vchodu, kde čekal na policisty, kterým odevzdal zbraň.

Matka zavražděného není schopna výslechu, soud proto její výpověď četl. Žena incident popsala podobně, soused prý honil jejího syna s klackem. „Ten pán řval z okna: ,Držte huby, černý,‘ ze 3. nebo 4. patra. Byl to ten, co střílel,“ uvedla matka oběti. Podle ní padlo hodně výstřelů za sebou bez přestávky.

Nic rasistického

Benda popřel, že by u incidentu vůbec mluvil, a odmítl, že by vykřikl rasistické urážky. „Nic s jakýmkoliv rasistickým podtextem jsem neřekl,“ reagoval na výpověď Benda.

Skutek také podle obžaloby neměl rasový podtext.

Soud začal kauzu projednávat ve středu a bude pokračovat výslechy svědků ještě v pátek, další jednání je naplánováno za 14 dní. To by již mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související články

Muž zemřel po noční střelbě v Chomutově

V Chomutově se v noci z pátku na sobotu střílelo, na následky střelného poranění tam zemřel sedmatřicetiletý muž. Podezřelého, který střílel, policisté na...

Výběr článků

Načítám