Hlavní obsah

K loupežím se přiznal někdo jiný, bankovní fantom se ale otevření případu nedočká

Právo, pab
Plzeň

Znovuotevření svého případu se bankovní lupič Václav Urban ze Sušice (39) nedočká. Krajský soud v Plzni ve středu zamítl návrh na obnovu řízení, kterou ve prospěch Urbana podal státní zástupce s argumentem, že ke třem z čtyřiačtyřiceti loupeží, za které byl Urban odsouzen, se doznal někdo jiný.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Václav Urban v soudní síni (12. září 2011)

Článek

„Soud důvody pro obnovu řízení neshledal,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Jíchová. Urbanovi chybí 11 měsíců do vypršení desetiletého trestu, který dostal za přepadení desítek bank a pošt po celé republice v letech 2007 až 2010.

Ke třem z těchto loupeží z roku 2007 a 2008 v Brně, které Urban popíral, se policii v loňském roce přiznal Pavel Kohút (35). Toho královéhradecký krajský soud poslal na 18 let do vězení za vraždu a přepadení pěti bank.

Kohút loni v březnu po zahájení trestního stíhání u výslechu řekl, že kromě pěti případů, pro které mu bylo sděleno obvinění, přepadl ještě další tři banky v Brně. Popsal tehdy i detaily, jak to provedl.

Státní zástupce ale nemohl tyto tři případy zahrnout do obžaloby, neboť byl za ně pravomocně odsouzen jiný člověk. „Signalizovali jsme proto tuto skutečnost příslušnému státnímu zástupci, aby zvážil kroky ke znovuotevření případu, a soud tak mohl původní rozsudek v těchto třech skutcích případně zrušit,“ řekl Právu mluvčí Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Pavel Bužga.

Z výpovědi a doznání Kohúta podle žalobce vyplývá, že tak přesné informace o místě činu mohl mít jen pachatel. Kohút ale nyní před plzeňským soudem mlčel s tím, že by si výpovědí mohl způsobit nebezpečí trestního stíhání.

Urbana státní zástupce obvinil ze 46 přepadení, soud ho ale ve dvou případech obžaloby zprostil.

Loupit začal v roce 2007, policie ho dopadla po posledním přepadení v bance na Klatovské třídě v Plzni v březnu 2010. Celkem si přišel na více než šest milionů korun, některé z bankovních úřednic skončily po jeho návštěvě v péči psychologa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám