Hlavní obsah

Ve dvou letadlech z Číny byla surovina na pervitin za miliardu

– Praha
Novinky, kub

Tři tuny chemikálie používané k výrobě drogy pervitin zadrželi celníci v Praze, informovali o tom v úterý. Zásilka přiletěla v prosinci z Číny ve dvou letadlech, podle dokladů se mělo jednat o celulózu určenou pro papírenský průmysl. Vyšetřovatelé hovoří o rekordním množství tohoto typu chemikálie odhaleném v Česku.

Celníci odhalili tři tuny látky na výrobu pervitinuVideo: Aktu.cz, Jiří Forman

 
Článek

Bílá sypká látka, která nepříjemně zapáchá a je nutné s ní manipulovat v rukavicích, dorazila z Číny do Prahy ve dvou letadlech po 1,5 tuny, naložená v pytlích a sudech.

Podle policie, která si případ převzala, se jedná o chemikálii používanou při výrobě metamfetaminu, známého jako pervitin. Odborníci označují tyto látky jako tzv. prekurzory. Kvůli tomu, že se tyto chemikálie průběžně dostávají na seznam zakázaných látek, výrobci přicházejí s dalšími, legálními variantami, tzv. pre-prekurzory.

„Podařilo se nám zachytit novou verzi prekurzorů, tzv. pre-prekurzory, které jsou určené k výrobě syntetických drog, v tomto případě metamfetaminu," sdělil v úterý na setkání s novináři šéf pražských celníků Josef Vachtl.

Neočekáváme, že jsme byli cílovou zemí, a pokud ano, pak ne v plném rozsahu.
Josef Vachtl, šéf pražských celníků

Zadržená chemikálie je podle něj pro výrobu pervitinu značně důležitá. „Zásilka je zcela mimořádná v tom, že tento typ byl odhalen úplně poprvé, nemluvě o tom neuvěřitelném množství," upřesnil Vachtl s tím, že se jedná o látku typu „methyl glycidate”.

„Dovoz se tvářil jako standardní zásilka celulózy z Číny určená k výrobě v papírenském průmyslu. Neočekáváme, že jsme byli cílovou zemí, a pokud ano, pak ne v plném rozsahu. Bude probíhat vyšetřování, které spadá do trestního řízení," dodal Vachtl.

Fosfor na Zlínsku

Vzhledem k počáteční fázi vyšetřování podle něj nelze sdělovat, kdo zásilku objednal a přivezl a kam měla putovat, rovněž není zřejmé, zda policie někoho v případu zadržela a obvinila. Kriminalisté odhadují, že by se dala ze zadrženého množství chemikálie vyrobit droga, za niž by se na černém trhu dalo utržit kolem miliardy korun.

Chemikálie k výrobě pervitinu odhalili rovněž celníci na Zlínsku, kde našli v osobním autě deset kilogramů červeného fosforu, o případu informovali rovněž v úterý. Cena metamfetaminu vyrobeného z tohoto množství by se na černém trhu mohla podle policie pohybovat v řádech milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám