Hlavní obsah

Přání matky bylo svatější než volat záchranku. Zemřela

Právo, Patrik Biskup

Je mu čtyřiapadesát a celý život žil jen s matkou. Co řekla, bylo pro něho svaté. Proto také předloni v prosinci, když ji našel ležet zraněnou v koupelně, nezavolal lékařskou pomoc, ale uložil matku do postele, jak si to přála. Po dvou dnech 74letá žena v peřinách zemřela.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak se později ukázalo, smrt nastala v důsledku vnitřního krvácení způsobeného úrazem, když na sebe seniorka strhla umyvadlo. Policisté proto začali Rudolfa Kazdu z Chotiměře na Domažlicku trestně stíhat za neposkytnutí pomoci. Zdůvodnili to tím, že pokud by se ženě dostalo včasné a odborné lékařské péče, měla by šanci přežít.

Okresní soud v Domažlicích ale nyní Kazdu obžaloby zprostil. „Podle znalkyně nebyl schopen rozpoznat, že když nezavolá sanitku, může to znamenat pro matku smrt,“ uvedl soudce Jan Švígler. Zároveň poukázal na to, že obžalovaný muž byl zvyklý poslouchat matku na slovo.

„V podstatě neměl nikdy svůj vlastní názor. Když mu matka řekla, ať ji uloží do postele, že do nemocnice nepojede, tak to respektoval. Pro něho to znamenalo, že pomoc poskytl, a neuvědomoval si, že by tahle pomoc nemusela být dostatečná,“ pokračoval soudce. Podle něj pokud by matka synovi řekla, ať zavolá sanitku, udělal by to.

Chtěl zavolat záchranku

Sám Kazda před soudem připustil, že chtěl přivolat záchranku. „Uvažoval jsem o tom, ale maminka si to nepřála,“ prohlásil obžalovaný muž. Matku objevil, když ležela na zemi v koupelně vedle umyvadla, které na sebe strhla.

„Krvácela na hlavě, tak jsem ránu ošetřil kysličníkem, pomohl jí vstát a uložil ji do postele,“ dodal. Státní zástupkyně u soudu rovněž upozornila na to, že žena trpěla cukrovkou a měla předepsaný inzulín, který neužívala, přičemž obžalovaný muž o tom věděl.

„Léky delší dobu nebrala, to je pravda. Já jsem se jí je snažil dávat, ale odmítala je. Za této situace jsem to respektoval. K doktorovi jsem s ní nechodil, nechtěla to,“ řekl k tomu Kazda.

Mohl by být částečně zbaven svéprávnosti

Znalkyně rovněž doporučila soudu, aby Kazdu částečně zbavil svéprávnosti s ohledem na jeho nízký intelekt, který je na hranici mentální retardace. „Návrh jsem už podal, je to spíše jakási forma ochrany, aby ho někdo nepřipravil například o dům. Opatrovníkem by mu měla být obec,“ uzavřel Švígler.

Podle starosty Jiřího Červenky se Kazda mezi lidmi příliš neukazuje. „Je to stejné, jako když ještě byla na světě jeho matka. To taky z baráku vůbec nevycházeli ven. Jak tam teď žije, netuším. Vím jen, že chodí pracovat do cihelny,“ sdělil starosta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám