Hlavní obsah

Nikoho jsme neunesli ani nevydírali, hájí se gang z Ústecka u soudu

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Proces se šesticí mužů, kteří jsou obviněni z vydírání podnikatele s pohonnými hmotami Josefa Filipčíka, pokračoval v úterý výslechem dalších obžalovaných u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Skupina je obžalována z vydírání podnikatele, kterého prý držela tři dny v penzionu a pustili ho, až když jim vyplatil přes 800 tisíc korun.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Jakékoliv vydírání odmítl před soudem obžalovaný Jan Částek, podle kterého byl Filipčík v penzionu dobrovolně a nikdo ho ani nehlídal.

Obžalovaní podle žalobce naplánovali v roce 2011 únos podnikatele, který obchodoval s pohonnými hmotami. Gang chtěl podle žalobce získat podíl z prodeje 22 cisteren s palivy, které zablokovala finanční správa. Obžalovaní se vydali za podnikatelem domů a představili se jako policisté.

Muž tomu uvěřil, stejně jako výhrůžkám, pokud s nimi neodjede věc vyřešit na policejní služebnu. Místo toho ale gang odvezl podnikatele do hotelu ve Frýdštejně, kde strávil tři dny. "Poškozený za své propuštění slíbil částku 850 tisíc korun. Dne 4. 9. 2011 po předání slíbené částky, kterou si poškozený vyzvedl za jejich přítomnosti u dvou osob v Teplicích a Chomutově, ho propustili," popsal u soudu žalobce Vladimír Jan.

Mimo to podle něj obžalovaní opakovaně nezákonně lustrovali lidi nebo vozy v policejních registrech.

Byla to prý zakázka

Žalobu ve své výpovědi Jan Částek, který byl soukromým detektivem, odmítl. Podle jeho slov dostal od dalšího z obžalovaných Vladimíra Svobody jen zakázku, aby vyhledali podnikatele, který prý podvedl jeho klienta, a předali mu telefon, aby se se Svobodou spojil. Prý to byla zakázka jako každá jiná a nic za tím nehledal.

„Oslovili jsme Filipčíka, jestli s námi pojede. Souhlasil a nastoupil do auta,“ vypověděl Částek. Nakonec skutečně odjeli do penzionu ve Frýdštejně, schůzka se ale nekonala, její datum se prý odsouvalo.

Už v pondělí svou vinu u soudu odmítli další obžalovaní a to František Brázdil a Vladimír Svoboda, kteří měli být hlavními postavami gangu. Bývalý policista Martin Stolín přiznal pouze některé nezákonné lustrace, ke kterým využíval své známé policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám