Hlavní obsah

Tramvaj v Praze zdemolovala osobní auto. Dopravní podnik představil odstrašující video

– Praha

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) natočil varovné video pro všechny řidiče. Ukazuje srážku tramvaje jedoucí 40 km/h s osobním autem. Dopravní podnik tak chce upozornit na časté nehody, jaké se odehrávají v ulicích Prahy.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery zachytily simulovaný střet tramvaje s autemVideo: Dopravní podnik hl.m. Prahy

 
Článek

„Jen za první polovinu letošního roku zaznamenal DPP 672 nehod tramvají, za celý rok 2015 to bylo 1359 nehod. Zdaleka největší podíl na nehodách mají kolize s motorovými vozidly. Za prvních šest letošních měsíců zaznamenal DPP takovýchto incidentů 556, v loňském roce 1095,“ informoval Novinky mluvčí podniku Jiří Štábl.

Podle něj jsou většinou na vině řidiči aut, každou sedmou kolizi pak způsobí tramvajáci. Štábl také vyjmenoval nejčastější příčiny nehod. „Je to nepozornost, nerespektování odlišnosti provozu tramvají ze strany řidičů automobilů, ale i jejich neznalost dopravních předpisů, které platí pro provoz tramvají – především, co se týče přednosti v jízdě,“ upozornil mluvčí.

Neukázněni chodci

Dopravní podnik se proto rozhodl ukázat řidičům, jak taková srážka vypadá, a natočil ji hned několika kamerami zvenku i zevnitř. Tramvaj jela rychlostí 40 km/h, když narazila do osobního auta. Navíc měla přivařené spřáhlo, aby náraz byl destruktivnější.

Varovné jsou mírně se zvyšující počty kolizí s chodci. Podle DPP se za letošek stalo 41 takových nehod, za minulý 99. „Chodci často nerespektují, že byť jsou na přechodu, musí dát tramvaji vždy přednost,“ poukázal Štábl.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda dodávky a tramvaje na Bílé HořeVideo: Novinky

Školení jsou také řidiči tramvají, a to čtyři hodiny za čtvrtletí. Jsou seznamováni nejen s novými předpisy, ale také se změnami v provozu a nově jsou školeni na to, jak si poradit s agresivním cestujícím.

Související téma:

„Od roku 2016 byl zařazen do pravidelného školení hodinový blok psychologického školení s názvem ´Jak ovládat své já při komunikaci s neurvalým cestujícím´,“ uzavřel mluvčí DPP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám