Hlavní obsah

Uzavřený a bez kamarádů, popisují sousedé mladíka z Plzeňska, který se chtěl přidat k IS

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavřený a bez kamarádů. Tak popisují sousedé 21letého Jana S., který se chtěl podle policie jako první Čech přidat k teroristům organizace Islámský stát (IS). Vyučený strojař bydlí se svojí matkou a jejím přítelem v nenápadném domku na konci obce Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z propagandistického videa Islámského státu

Článek

Místní obyvatelé jsou v šoku, nikdo o jeho aktivitách neměl tušení. Oficiálně se lidé z jeho okolí bojí mluvit, zakázala jim to policie. Shodli se ale v tom, že by to do něj nikdo neřekl.

„S nikým se nebavil, chodil z práce rovnou domů,“ říká starší žena z domu odnaproti. Stejně se choval i v zaměstnání. „Ráno se postavil ke stroji a dělal. Nepamatuji si, že by s někým pokecal. Je to takový podivím,“ reagoval jeden z kolegů.

Pro mladíka si policisté přišli předminulý týden, podle svědků na něj čekali doma, až se vrátí z noční směny. Zpráva o tom, že se chtěl rekrutovat k džihádistům, se obcí šířila rychlostí blesku. Zaskočeni byli i jeho spolužáci z místní základní školy.

Je pořádný stejný, zamlklý, sotva odpověděl na pozdrav
spolužák

„Byl to hrozně hodnej kluk, nikomu neublížil. Naopak sám byl občas terčem posměchu ostatních. Nezapojoval se do žádných klukovin, byl uzavřený hodně do sebe,“ vzpomínal spolužák, který s ním seděl v jedné lavici.

Ani prospěch prý neměl nijak oslnivý. „Trojky, čtyřky. Bavily ho spíš počítače, to byl jeho hlavní koníček,“ dodal. Spolužáka pak dlouho neviděl. „Odstěhovali se s rodiči někdy v páté třídě a pak se asi před pěti lety zase vrátili zpátky. Je pořádný stejný, zamlklý, sotva odpověděl na pozdrav. Jsem z toho upřímně docela zděšený,“ uzavřel.

Teroristickou buňku tu nemáme, ujišťuje starosta

Podle sousedů měla problémy se zákonem i mladíkova sestra. „Šlo nějaké lapálie s drogami, kvůli tomu se také o její děti stará babička. Původně jsme si mysleli, že ho zatkli kvůli fetu,“ uvedl starší muž.

Překvapení neskrýval ani starosta obce. „Pokud tady policie někoho takového zatkla, tak o tom nevím. Děje se tady leccos, ale tohle? Rozhodně to není o tom, že bychom tady měli nějakou teroristickou buňku,“ sdělil starosta.

Mladík je od 20. července ve vazbě. Stíhán je pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu, hrozí mu vězení od tří do 12 let.

Zadrželi ho v Turecku

Podle Respektu byl muž zadržen letos v lednu v Turecku na letišti. Policie ho zpočátku vyšetřovala na svobodě. Ve vazbě je až od poloviny července. Podle místopředsedkyně okresního soudu Simony Kubouškové byla důvodem vazby obava z pokračování trestné činnosti a z útěku. Respekt uvedl, že muž měl u sebe při zadržení v Turecku letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice.

Turecké policii údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je zmítaná občanskou válkou a jejíž části jsou pod kontrolou IS.

Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy. Případem se zabývá protiextremistické oddělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ve výpovědích muž sdělil, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám