Hlavní obsah

Herci Matásek a Dolanský jdou k soudu kvůli falešným řidičákům

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva herci činohry Národního divadla David Matásek (50) a Jan Dolanský (35) už brzy vymění divadelní jeviště za soudní řečniště. Patří totiž do početné skupiny lidí, na které chebský státní zástupce Viktor Böhm podal minulý týden obžalobu za to, že si u zkorumpovaných majitelů autoškol koupili řidičák, aniž by absolvovali lékařské vyšetření, výcvik a závěrečné zkoušky.

Foto: Archiv Právo

David Matásek

Článek

„Celkem je v této kauze trestně stíháno devadesát osob. Hlavními obviněnými jsou tři provozovatelé autoškol, stejný počet zprostředkovatelů, zkušební komisař a lékař. Zbytek jsou žadatelé o řidičák,“ řekl Právu Böhm.

Postavili se k tomu čelem

Ten na dotaz Práva potvrdil, že se obžaloba týká i obou umělců. Za podplácení jim hrozí až dva roky vězení. Matásek s Dolanským uvízli v síti při rozkrývání nelegálního obchodu s řidičáky v červnu 2012. Oba si zaplatili rozšíření řidičského oprávnění na nejsilnější motocykly.

Žádné hvězdné manýry, naopak. Na rozdíl od jiných obviněných spolupracovali.
zdroj Práva

V té době se Dolanský dokonce v rozhovoru pro Právo pochlubil, že si koupil šestistovku Chopper Yamaha. „Přišlo mi to geniální. Nejezdím jako blázen, tak osmdesátkou, kolem uší mi pěkně fouká vítr,“ rozplýval se tehdy nad novým koníčkem Dolanský.

Ani jeden se k uplácení nepřiznal. Otázky novinářů v minulosti odbývali s tím, že jsou to jen bláboly a že s policií nemají v této souvislosti nic do činění.

V průběhu trestního řízení se však podle informací Práva chovali jako pokorní beránci.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jan Dolanský

„Žádné hvězdné manýry, naopak. Na rozdíl od jiných obviněných spolupracovali. U výslechu se nevykrucovali, nemlžili a ani se nesnažili nějak kličkovat, aby z toho vybruslili. Prostě se k tomu postavili čelem,“ řekl zdroj obeznámený s případem.

Kromě hrozícího trestu oba přijdou i o řidičák. „Informovali jsme správní orgány, že zkoušky neproběhly košer. Podle našeho názoru je to důvod k obnově správního řízení u všech těchto případů,“ doplnil žalobce s tím, že tato náprava jde mimo orgány činné v trestním řízení.

Lukrativní byznys

Podle zjištění Práva byl obchod s řidičáky velmi lukrativní byznys. „Za papíry rovnou do ruky platili zájemci až trojnásobek běžné ceníkové taxy, tedy něco okolo dvaceti tisíc korun,“ řekl Právu svědek, který s policií spolupracoval na odhalení této trestné činnosti. Podle něho nešlo zdaleka jen o získání nového řidičáku, ale v řadě případů se jednalo o rozšíření řidičského oprávnění na náklaďák, autobus či motorku.

Koupit si řidičák mohli i hříšníci, kteří o něj přišli kvůli závažnému dopravnímu prohřešku, podmínkou pro jeho vrácení bylo opětovné přezkoušení. Součástí servisu pro zájemce o řidičák byl i lékař, který vydával posudky o způsobilosti k řízení motorových vozidel, aniž by žadatele vůbec viděl, natož aby je vyšetřil. Policie ho obvinila z přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu.

Podle kriminalistů někteří držitelé falešných řidičáků kvůli nedostatku zkušeností na silnici zemřeli. „Několik takových případů evidujeme. Jeden motorkář se chtěl naposledy svézt, než mu sebereme řidičský průkaz. Cestou na policii se zabil,“ uvedl Jiří Vopálenský z Krajského ředitelství policie v Karlových Varech.

Reklama

Výběr článků

Načítám