Hlavní obsah

Policie vystavila účet za amnestii. Kubice chce 33 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Jan Kubice žádá vládu o navýšení rozpočtu policie na letošní rok o 33 miliónů korun. Důvodem jsou vyšší výdaje sboru v souvislosti s amnestií, kterou na Nový rok vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus. Náklady na přesčasy a pohotovost policistů včetně dalších výdajů ministerstvo vyčíslilo na více než 25 miliónů, náklady na benzin a naftu do aut pak na 7,5 miliónu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Amnestovaní vězni opouštějí věznici ve Stráži pod Ralskem.

Článek

O návrhu ministra ve středu rozhodne vláda. "V souvislosti s touto událostí byl celorepublikově nasazen mimořádný počet příslušníků Policie ČR, bylo nutné nařizovat služební pohotovost a práci přesčas a vynakládat zvýšené provozní výdaje oproti běžné službě," uvedl úřad v předkládací zprávě pro kabinet.

Na zajištění veřejného pořádku se podílelo přes 5700 policistů, kteří odsloužili více než 125 tisíc hodin. V průměru to činilo 22 hodin na jednoho policistu. "Výrazný nápad trestné činnosti a s tím související vyšší výdaje lze očekávat v průběhu celého roku," upozorňuje vnitro.

Podle údajů ministerstva spravedlnosti ze začátku května bylo na svobodu propuštěno přes 6450 odsouzených. Z nich policisté do konce dubna obvinili přes 17 procent, tedy asi 1100 lidí. Propuštění vězni páchali nejvíce majetkovou kriminalitu, nicméně došlo i ke znásilnění nebo jedné vraždě.

"Pokud by prostředky vynaložené na zvýšenou činnost policistů Policie ČR v souvislosti s amnestií nebyly kompenzovány, prohloubil by se deficit v platech příslušníků Policie ČR," zdůvodňuje úřad, proč o prostředky žádá. Průměrný plat policistů přitom od roku 2011 neustále klesá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám