Hlavní obsah

Sedm skrytých rájů Středomoří

Novinky, FIRO-tour a. s.

Znáte žebříčky nejkrásnějších pláží Středozemního moře? Všechny lokality v nich zmiňované jsou sice krásné, ale přecpané k prasknutí. Přitom existují ne tak známá a turisty naplněná místa, kde se dá strávit stejně kvalitní dovolená.

Jeskyně poblíž portugalského Carvoeiro v oblasti Algarve přímo láká k veplutí.

Článek

I v Evropě a na severu Afriky ještě najdeme pobřeží, kde si můžete lehnout na písek, aniž by po vás šlapaly desítky turistů. Přitom však máte k dispozici nejvyšší komfort, a to na historicky významných místech s nádhernými památkami. Kde se takové ráje nachází? Ukážeme vám sedm z nich.

Vojáci vzali z Algarve vše. Až na přírodní bohatství

Oblast portugalského Algarve se může pochlubit písky lemovanými vysokými útesy tvarovanými tisíci let vodních poryvů. Jihozápadní cíp Evropy sužovaly nejen vlny moře, ale i armády, které tudy procházely. Kvůli strategické poloze kraje tu panovali Féničané, Kartaginci, Římané, Maurové a další. Každá z kultur tu po sobě něco zanechala, takže dnes představuje Algarve živelný multikulturní mix.

Středomořské pláže v Evropě nemají konkurenci. Jsou krásné a pro Čechy prakticky „za humny“.

V městečku Tavira má velký počet domů prohnutou čtyřstěnnou střechu arabského typu. Mezi nimi stojící křesťanské kostely dokreslují atmosféru souznění dvou světů v této oblasti.

Krajina je tu poměrně kopcovitá, ovšem nejvyšší hora v okolí měří jen 902 metrů. Pro cyklisty, kteří si „chtějí dát do těla“ uprostřed jihoevropské krajiny, tedy ideální lokalita pro vyjížďky.

Algarve končí Mysem Svatého Vincence. Leží v nejjihozápadnějším cípu Evropy a jeho maják ukrývá technické zázraky. Ty mu umožňují vyslat světlo na moře do dálky 95 kilometrů. Romantický pohled na noční osvětlené moře představuje velké lákadlo pro zamilované páry.

Středomořské pláže v Evropě nemají konkurenci. Jsou krásné a pro Čechy prakticky „za humny“.

Izolované perly – Costa de la Luz a Tabarka

Španělsko má mezi českými turisty dobrý zvuk, ale Costa de la Luz zatím leží ve stínu populárnějších oblastí. Může za to politika místních obcí, které chrání klid svých občanů a nepovolují výstavbu velkého množství hotelů. Není lehké se sem dostat, ale když už se to povede, užijete si neobvyklý klídek na jednom z nejkrásnějších pobřeží Středozemního moře.

V Costa de la Luz bychom rádi upozornili na Cádiz a Marbellu. První jmenované patří k nejstarším městům kontinentu. Jestliže vystoupáte na některou z jeho věží, máte možnost vidět všechny jeho památky. Nedaleko Cádizu leží Mys Trafalgar, místo poblíž dějiště slavné bitvy. Dělové koule leží dávno na dně moře, takže výletu sem se bát nemusíte.

Marbella je něco jiného než starobylý Cádiz. Sídlo boháčů a obchodů s luxusním zbožím nabízí návštěvníkům nejvyšší komfort, takže se tu cítíte jako králové a královny.  Marbella má ovšem má i umělecky zajímavá místa. Na pláž se například můžete vydat cestou lemovanou sochami Salvadora Dalího.

Stranou hlavního proudu nájezdů turistů zatím zůstává i tuniská Tabarka. I tam se dá prožít dovolená ve Středomoří aktivně. Veliká rozmanitost mořské flory i fauny a podvodní jeskyně činí z Tabarky výborné místo pro potápění. Můžete se třeba vnořit do některého z tunelů, jako mořský krtek klesat dolů, až vás na dně odmění pestrá škála řas.

Středomořské pláže v Evropě nemají konkurenci. Jsou krásné a pro Čechy prakticky „za humny“.

Costa Blanca a Kalábrie – království na útesech

Z  Tabarky vyráželi kdysi dávno afričtí piráti na své výboje na španělské pobřeží Costa Blanca. Turisté tu před bitvami dávají přednost jiným aktivitám – potápění, nočnímu mořskému rybolovu, jízdě na koních. Především ale lezení po útesech „Bílého pobřeží“, jak zní název oblasti v překladu. Tady zkrátka nevíte, co dříve podniknout.

Vyhlídka z vrcholu útesů na moře je impozantní stejně jako pohled nahoru zdola z pláží. Koupání nebo projížďka na člunu pod vysokými stěnami patří k vrcholným cestovatelským zážitkům.

Koho omrzí plážová pohodička, ten by měl vyrazit směr Benidorm. Jedná se o hlavní město zábavy na Costa Blanca. Lidé tu často něco slaví, dobrá nálada se vznáší nad domy. A také nad zábavními parky, ať už jde o ty s obvyklými atrakcemi, nebo zaměřené na vodní radovánky. Ať už rádi jezdíte na horské dráze nebo  se kocháte pohledem na delfíní show, tady si přijdete na své, třeba v parcích Aqualandia Mundomar.

Zábava spojená s poučením se skrývá v dalším z benidormských magnetů, v největším oceánografickém muzeu na území Evropy.

Středomořské pláže v Evropě nemají konkurenci. Jsou krásné a pro Čechy prakticky „za humny“.

Mnoho útesů vytvarovalo moře i v Kalábrii. Jejich vrcholy navíc zdobí kostely, kláštery a jiné stavby, které jakoby vyvstávaly z vod Středomoří (například kostel Isola Bella v městečku Tropea). Jestliže nemáte úplně jasno, kde Kalábrii najít, vězte, že se jedná o špičku italské boty. Blízký ostrov Sicílie se od pobřeží nachází asi 3 kilometry, je tedy poměrně snadné ho navštívit. Ale to znamená odpoutat se od magických stěn a písků poloostrova Kalábrie. Dokázali byste to?

Opomíjený severní Kypr

Špatně se odpoutává i od kyperských břehů. Cestovatelé znají hlavně pláže v jižní a jihozápadní části, i sever však může aspirovat na titul nejlepší dovolená ve Středomoří. Minimálně kvůli bývalému městskému státu Salamis nedaleko letoviska Famagusta.  Na jeho území se dá procházet mezi pozůstatky prastarého pohřebiště, divadla nebo gymnasia. Historie vykukuje zpoza každého rohu, chybí už jen zvuk řinčení mečů.

Ithaka – legenda, nebo pohádka?

Zdřímnout si ve stínu patnáct set let starého olivovníku (a že je to nějaký stín), to lze na ostrově Ithaka. Ano, na té Ithace, z níž pocházel Odysseus. Můžete se zde vydat po stopách krále z Homérova eposu. Pod žhnoucím středomořským sluncem kráčíte po stejné půdě jako hrdinové dávných legend. Zážitky potom necháte uzrát při koupání v moři a na lehátku na pláži. Není to pohádka?

Mimo to můžete také plachtit u pobřeží Kioni, mezi jachtaři velmi oblíbeném. Takže co si vyberete: opalování, výlety za historií, či jachting? Doporučujeme vyzkoušet vše.

Do těchto míst, kterým donedávna turisté nevěnovali pozornost, nyní nově zprostředkovává zájezdy cestovní kancelář Firo tour. Můžete se s ní dostat na méně přeplněné magnety Středozemního moře a vstřebávat přírodní krásy, duch dávných dob, nebo si dát uprostřed exotických krás trochu „do těla“ při sportování. Tak vzhůru za sluncem!

Výběr článků

Načítám