Hlavní obsah

Češi překvapivě fandí hnědému uhlí, dražší ekologickou energii nechtějí

Máme ho spoustu a je levné. Tak Češi vnímají hnědé uhlí. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury IBRS, která oslovila 1200 lidí z celé České republiky.

Češi překvapivě fandí hnědému uhlí.

Článek

„Z výsledků je zřejmé, že Češi fandí hnědému uhlí více, než by se na první pohled mohlo zdát. Jeho hlavní výhodou je podle 89% populace fakt, že přispívá k soběstačnosti České republiky v dodávkách elektřiny,“ uvedl Tomáš Horejsek z agentury IBRS. 86% oslovených oceňuje pozitivní vliv uhlí na zaměstnanost v regionech těžby. I proto účastníci průzkumu souhlasili s dalším využíváním hnědého uhlí. Téměř třetina oslovených je dokonce pro hledání dalších zdrojů.

Lidé také velmi dobře vnímají skutečnost, že díky hnědému uhlí mají k dispozici levný zdroj pro výrobu tepla a elektřiny. Uvědomují si sice, že jeho těžba má negativní dopady na životní prostředí, za ekologičtější zdroj si však ochotni připlatit nejsou. Pouze 23% z nich by bylo ochotno sáhnout hlouběji do peněženky při platbě za dražší elektřinu, vyráběnou z jiného zdroje než z hnědého uhlí.

Zajímají vás další informace z průzkumu? Najdete je www.iUHLI.cz - novém online zpravodajském serveru, který se zaměřuje na vše, co souvisí s uhlím.

Výběr článků

Načítám