Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kuchyňko ty krásná, kuchyňko malá…

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tolikrát jsem si říkal: Nečti detektivky, nečti detektivky, nečti detektivky, nebo se zblázníš! Ale oddával jsem se této neřesti dlouhá léta včetně čtení detektivek politických. Takže je výsledek předvídatelný: Je to marný, je to marný, je to marný.

Proto mi v hlavě už několik dnů straší nevyřešená záhada. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) během jednání rady o pražských stavebních předpisech, což byl kámen úrazu v jejích vztazích s náměstkem Matějem Stropnickým (Trojkoalice/SZ), požádala radní, aby se shromáždili v kuchyňce, kde proběhne utajené a nemonitorované jednání (http://www.novinky.cz/domaci/377750-radni-rozhoduji-o-praze-v-kuchynce-mimo-mikrofony-a-je-to-pry-v-poradku.html, zvukový záznam zde: http://picosong.com/umuJ/).

V kuchyňce! Co tomu říkáte, pane Poirote?

Solidní detektiv by měl posoudit všechny verze, i kdyby se na první pohled zdály sebedivočejší. Víme přece, že se používá šifrovaná řeč s domluvenými výrazy, které samy o sobě nic neznamenají nebo znamenají něco úplně jiného. Zasvěcení ale vědí, jak je rozluštit.

Podívejte se, přátelé. Kuchyňka je mimo jiné také přezdívka pro muže, který rád vaří. Ano? Jdeme dál. Vybavuje se vám z nedávné doby obrázek muže, který je sice muž, ale je vyobrazen jako žena oblečená tak, aby nebylo sebemenších pochyb, že je právě v kuchyni a zabývá se vařením? Ne? Tak to je chyba. Protože jde o takzvanou Babišku. Čekala na radní v kuchyňce s širokým úsměvem a náručí plnou kosteleckých uzenin?

Že jsem tohle přehnal? Vidíte, pane Poirote, jak jsou nedůvěřiví. Tak dobře, zkusíme nasměrovat šedé buňky mozkové jinam.

Když byl Miroslav Šlouf šéfem poradců premiéra Miloše Zemana, byl jsem jednou v jeho kanceláři ve Strakově akademii. Furt tam něco bublalo a zurčelo, ale potůček to nebyl, jasný pane. Bylo to důmyslné zařízení proti odposlechům umístěné na oknech. Neslouží Krnáčovou zmíněná kuchyňka stejným účelům?

Mohla by to být správná stopa. S jednou významnou korekcí. Hnutí ANO, jak známo, šetří státní a další veřejné peníze. Šloufův odpuzovač odposlechů musel přijít na šílené prachy. Lze tedy předpokládat, že téhož výsledku bývá v kuchyňce dosaženo otevřením vodovodního kohoutku s následným zvukovým efektem rušícím nejen případné odposlechy, ale rovněž jednání samo.

Není ani nutné, aby někdo z radních něco slyšel. Primátorka, která dříve byla šéfkou české Transparency International, je sama o sobě skálopevnou zárukou, že všechno, co se jejím jménem navrhne, bude tak křišťálově čisté, že ani křišťál nemůže být čistší.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Nesouhlasíte? Máte smůlu. Protože jsem to navrhl a taky odhlasoval. Prostě jsem to zařídil.

Reklama

Výběr článků

Načítám