Hlavní obsah

V loterii vyhrál 200 milionů eur. Většinu daruje na ochranu planety

Francouz, který předloni vyhrál v loterii přes 200 milionů eur (4,8 miliardy korun), si nově nabyté jmění příliš neužije. Rozhodl se, že drtivou většinu sumy věnuje nadaci na ochranu životního prostředí a planety, kterou založil. Podle muže, jenž zůstává v anonymitě, to byl jediný důvod, proč se vůbec rozhodl pokoušet štěstěnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hrál jsem jen během důležitých jackpotů, a to z jediného důvodu: abych většinu této sumy dal na založení nadace,“ cituje výherce francouzská agentura AFP s odkazem na list The Parisian. Jím založená organizace Anyama, která nese jméno po městě v Pobřeží slonoviny, si klade za cíl obnovu lesů a zachování biodiverzity na planetě.

„Během svého života v Pobřeží slonoviny jsem neustále vídal kamiony naložené pokácenými stromy. Hodně mě to poznamenalo,“ uvedl.

Žena vyhrála miliony dolarů, protože omylem zmáčkla jiné tlačítko

Koktejl

Na luxusní domy, drahá auta nebo jachty nemá muž, známý pouze pod přezdívkou Guy, ani pomyšlení. I nadále chce prý žít obyčejně a skromně.

Část dá také nemocnicím

Výherce astronomické sumy, který je podle listu Connexion důchodcem žijícím na jihu Francie, chce část výhry věnovat také nemocnicím.

„Nejlepší odměnou mi je, když kolem sebe vidím šťastné lidi. A když vám z nebe spadne tolik peněz, musíte s nimi pomoct těm, kteří takové štěstí neměli. Jinak to nemá smysl,“ uvedl Francouz.

V roce 2020 byla výhra 206 milionů eur tou dosud nejvyšší ve Francii. V říjnu 2021 byl stanoven nový rekord, když neznámý člověk vyhrál 239 milionů eur (5,8 miliardy korun).

Proč kontrolovat spamy? Odpovědí je příběh americké výherkyně milionů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám