Hlavní obsah

Shakespeare kouřil marihuanu. Našla se v jeho dýmkách

Právo, vpl

Kouřil klasik světového dramatu William Shakespeare marihuanu, když psal svá mistrovská díla – třeba Hamleta nebo Sen noci svatojanské? Soudě podle nejnovějšího výzkumu čtyř dýmek nalezených v zahradě jeho domu ve městě Stratford nad Avonou, kde anglický génius žil a tvořil, si nejspíš konopí neodříkal.

Foto: Profimedia.cz

Socha Williama Shakespeara v Londýně

Článek

„Myslím, že si pohrával se slovy, měl uvolněnou a povzbuzenou mysl a pokuřoval si přitom trochu konopí,“ řekl CNN Francis Thackeray, profesor Ústavu evolučních studií na univerzitě v jihoafrickém Johannesburgu.

Jeho tým spolu s experty laboratoře jihoafrické protinarkotické policie objevil ve více než 400 let starých hliněných dýmkách pomocí nejmodernějších technologií stopy této měkké drogy. Šlo o druh, který se ve středověku v Anglii běžně pěstoval. Marihuana byla v té době spolu s lístky koky poměrně rozšířenou omamnou látkou Evropanů.

Kritici však k možnosti, že klasik ujížděl na „marjánce“, zůstávají skeptičtí. „Ano, máme dýmky. Ale nikdo nedokázal, že patří Shakespearovi, natož že z nich kouřil právě on,“ namítá Ann Donallyová, kurátorka nadace spravující dům považovaný za Shakespearův rodný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám