Hlavní obsah

Šestiletý autista geniálně hraje na klavír, i když neumí noty

Novinky, Tereza Seidlová
Westport

Šestiletý Ethan Walmark z Westportu v americkém státě Connecticut má hudebního talentu na rozdávání. Ačkoliv neumí noty a nikdy se neučil hrát na klavír, je schopný zahrát a zazpívat jakoukoliv skladbu jen podle poslechu. Malý génius, který od malička trpí autismem, se podle listu The Daily Mail díky nahrávkám, jež pravidelně vkládá na internet jeho otec, pomalu ale jistě stává americkou celebritou.

BEZ KOMENTÁŘE: Malý génius Ethan Walmark hraje skladbu od Billyho Joela

 
Článek

Poprvé si jeho rodiče, Mike a Alison, uvědomili, že mají doma malého génia, když mu byly pouhé dva roky. Jeho prarodiče mu tehdy koupili malé dětské piano, Ethan na něj začal velmi záhy hrát tak, jak to u dětí není úplně běžné. Když mu byly čtyři roky, sedl si k normálnímu klavíru a jen tak zahrál skladbu I Will skupiny Beatles, kterou mu otec zpíval každý den před spaním. Záhy začal odposlouchávat už velmi složité melodie.

“Jednou jsem přišla domů a on se sám učil hrát Beethovenovu 9. symfonii,“ prozradila televiznímu kanálu News 12 matka chlapce, Alison Walmarková, “poslouchat ho hrát je ten nejúžasnější pocit, jaký jsem v životě zažila.“

BEZ KOMENTÁŘE: Ethan hraje hit skupiny A-Ha Take on me

Až tehdy rodičům došlo, že s jejich synem něco není zcela v pořádku. Lékaři mu krátce poté diagnostikovali autismus. Kvůli své diagnóze má malý Ethan problémy se začleňováním do kolektivu.

Lékaři dokonce malému chlapci zakázali hrát na klavír, protože ho prý hudba odnáší do jeho vlastního světa, a on by se měl spíše zaměřovat na budování vztahů s okolím. Jeho rodiče s tím ale nesouhlasí, nechávají ho hrát, protože ho to podle jejich slov očividně činí šťastným. Hraní je pro něj prý forma relaxu a terapie.

„Chceme, aby byl jeho život co nejsnazší a samozřejmě zároveň i to, aby se mohl začlenit do společnosti. A také aby společnost přijala jeho,“ řekla Alison serveru Weston-Redding-Easton Patch.

Od Beethovena po Beatles

Na internetu koluje už asi 20 Ethanových nahrávek, které vznikají zcela prostě. Pokud se mu líbí melodie, zasedne ke klavíru a začne hrát a zpívat. Noty nepotřebuje, občas mu jen rodiče vytisknou slova skladeb. Jeho repertoár je přitom dost široký, zvládá Beethovena, Beatles nebo Coldplay.

„Pamatuje si je všechny, cokoliv si poslechne, uloží se mu do mozku,“ dodává Ethanův otec Mike Walmark. Své umění přitom nemůže malý génius rozvíjet cíleně a navštěvovat hodiny klavíru, autismus mu totiž způsobuje časté záchvaty vzteku a sníženou soustředěnost.

BEZ KOMENTÁŘE: Ethan hraje skladbu I´m Amazed od Paula McCartneyho

Ethanovi rodiče se s jeho těžkou diagnózou nechtějí smířit. “Chtěla bych pro něj najít léčbu, sedět doma a nedělat nic pro mého syna je pro mě nepřijatelné,“ řekla televizi News 12 Ethanova matka. Ta proto s manželem založila charitativní organizaci s názvem E-team, která se snaží najít prostředky na léčbu autismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám