Hlavní obsah

Ošetřovatelka zpívá slonům ukolébavky. A opravdu je uspí

Novinky, lpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatelka thajské záchranné stanice slonů v Thajsku, dvaapadesátiletá Sangduen Chailertová přezdívaná Lek, pracuje se slony již od roku 1996. A přišla s originálním způsobem, jak tyto obrovské chobotnatce uklidnit. Zpívá jim ukolébavky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ošetřovatelka zpívá slonům ukolébavkyVideo: Reuters

 
Článek

Sangduen svou „terapii zpěvem“ vyzkoušela poprvé před šesti lety u těžce zvladatelného slůněte, které se do záchranné stanice dostalo poté, co bylo terčem pytláků. Vyděšené a zraněné mládě bylo potřeba uklidnit, aby se k němu ošetřovatelé mohli přiblížit. A právě tiché pobrukování mládě ukonejšilo.

Nebojácná ošetřovatelka začala uspávání slonů praktikovat i na dalších svěřencích záchranné stanice a setkávala se s úspěchy. Sloni začali po chvíli opravdu klimbat.

Láskyplnou péči si kromě ostatních užívá i čtrnáctiletý slon Fah Sai, který poté, co jej ošetřovatelka ovívá hadrem, aby jej zbavila much, přivine ženu chobotem k tělu. Po chvíli hlazení a zpěvu uléhá, aby si zdřímnul, to se však nepodaří. Tříletý rošťák Dok Mai na něj nalehne a ne a ne dopřát staršímu „kamarádovi“ klid.

Foto: Reuters

Sloní povaha se často podobá té lidské

Podle Sangduen je to dáno Dok Maiovou povahou. Je totiž žárlivý. „Sloní chování se od lidí příliš neliší. Ze zkušenosti vím, že někteří sloni jsou velmi plaší, jiní vtipní a další zase vážní. Existuje tolik různých sloních osobností! Často využívají svého silného hlasu právě proto, že žárlí,“ sdělila ošetřovatelka.

Drobná žena záchrannou stanici, kterou nyní obývá přes 70 chobotnatců, založila proto, aby pomáhala slonům indickým, s nimiž nebylo dobře nakládáno. Tato silná zvířata jsou totiž v Asii často zneužívána v cestovním ruchu, prodávána do cirkusů nebo na těžkou práci a jejich počet dramaticky klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám