Hlavní obsah

Nepovedený únik. Obětní beran zůstal viset za rohy 10 metrů nad zemí

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mekka

Při muslimském náboženském svátku Íd al-adhá obětují lidé různá zvířata. Ne vždy však akt obětování probíhá hladce. Důkazem je video ze saúdskoarabské Mekky, kde se podařilo jednomu beranovi vysmeknout a pokusit se o útěk. Vyplašené zvíře skočilo ze střechy a zachytilo se svými rohy na drátech elektrického vedení. Tam viselo zhruba minutu, než ho majitelé vytáhli zpět.

BEZ KOMENTÁŘE: Obětní beránek visel ve vzduchu. Při útěku před řezníkem skočil ze střechy domu a zachytil se rohy o dráty

 
Článek

Íd al-adhá (Svátek oběti) slaví muslimové a drúzové. Modlí se při něm k Bohu a obětují různá zvířata, nejčastěji ovce nebo kozy, ale také velbloudy. Obětí si připomínají Abrahámovu oddanost Bohu, jemuž byl připraven obětovat vlastního syna (podle Bible Izáka, podle Koránu Izmaela).

Podle portálu Emirates 24/7 ucítil beran na svém krku nůž, vyplašil se a utekl. Obětování probíhalo na střeše, a tak zoufalé zvíře nemělo jinou možnost než skočit. Jeho pád však téměř okamžitě zastavily dráty elektrického vedení, na kterých zůstal viset.

Pod ním se okamžitě shromáždilo několik desítek přihlížejících, jeden z nich pak událost natočil na svůj mobilní telefon. Trápení zvířete nemělo dlouhého trvání. Jeho majitelé si ho krátce po skoku přitáhli lanem zpět. Jaký byl jeho další osud, to už se nepodařilo zjistit.

Nebyla to jediná nehoda

Obětování je někdy opravdu nebezpečnou záležitostí, během svátku Íd al-adhá byly dokonce zaznamenány i případy, kdy zvíře usmrtilo člověka. Například jeden muž v pásmu Gazy se chystal obětovat krávu, ale ta se splašila a svého majitele udupala k smrti.

Úřady se proto snaží nabádat občany k tomu, aby zvířata obětovali pouze na určených místech a využili k tomu služeb profesionálů. Takový úkon ale stojí v přepočtu i několik tisíc korun, většina lidí proto obětuje zvířata ve svých domovech.

Reklama

Výběr článků

Načítám