Hlavní obsah

Mladík přežil na bárce 49 dní na širém oceánu

Novinky, tcs

Téměř 2700 kilometrů dlouhou nedobrovolnou odyseu má za sebou devatenáctiletý Indonésan Aldi Novel Adilang. V polovině července silné větry dovály jeho bárku na oceán, kde mladík strávil neuvěřitelných 49 dní, než ho nedaleko ostrova Guam zachránila loď plující pod panamskou vlajkou.

Foto: Indonesian Consulate General Osaka, Profimedia.cz

Na indonéského mladíka nakonec narazila loď Arpeggio mířící do Ósaky.

Článek

Aldi Novel Adilang třetím rokem pracoval jako lampář na rompongu. Tak se nazývá malá plovoucí dřevěná chatrč, která slouží jako rybí past. Úkolem lampáře, který na rompongu přebývá několik týdnů, je udržovat v chodu lampy, které lákají ryby.

Na jedné takové až do 14. července letošního roku pracoval i Aldi. Vybaven byl jenom vysílačkou a zásoby k rompongu vzdálenému zhruba 125 kilometrů od pevniny mu vozili zaměstnanci firmy, pro kterou pracoval, jednou týdně.

Onu osudnou sobotu se ale přihnal silný vichr, rompongu zpřetrhal kotvení a proud chatrč i s Aldim začal unášet pryč na širý oceán. Aldi měl zásoby pouze na týden a brzo mu došly. Občas se mu ale povedlo chytit rybu. Nejprve si úlovek opékal na svém vařiči, když mu ale došel plyn, použil na oheň dřevo z rompongu.

Vyčerpaný mladík na palubě lodi bezprostředně po záchraně

Horší to bylo s vodou. Brzy se jeho jediným zdrojem životodárné tekutiny stalo moře. Aldi srkal vodu z namočeného oblečení, které mělo sloužit jako filtr, jenž odstraní alespoň nějakou část soli.

Chtěl si vzít život 

„Bylo mi jasné, že tam umřu,“ svěřil se mladík v rozhovoru pro regionální indonéský zpravodajský server TribunManado. Několikrát podle svých slov chtěl dokonce spáchat sebevraždu. Od toho ho nakonec odradila bible a vzpomínky na rodiče, kteří mu často radili, aby se, když má problémy, modlil.

Nejhorší chvíle bezesporu zažíval, když na obzoru zahlédl nějaké plavidlo. Minul deset velkých lodí, ale ani v jednom případě se mu nepovedlo upoutat jejich pozornost.

Kapitán lodi Arpeggio s Aldim

Teprve 49. den, 2968 kilometrů od jeho domova v Manado, měl štěstí. Loď MV Arpeggio plující pod panamskou vlajkou si ho zprvu také nevšimla. Byla ale dostatečně blízko, aby zachytila jeho volání o pomoc z přenosné vysílačky. Nedaleko Guamu tak konečně přišla pro Aldiho záchrana.

Kapitán pak v japonské Ósace, kam měla loď namířeno, mladíka předal tamnímu indonéskému konzulovi. Po nezbytném lékařském vyšetření a vyřešení veškerých administrativních nezbytností se nakonec Aldi vrátil 8. září ze své strastiplné pouti domů. Zdravotně je zcela v pořádku, zda se však někdy vrátí na rompong je otázkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám