Hlavní obsah

Jedna myš přežila. Projekt na vyhubení za stovky milionů se nezdařil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ambiciózní plán vyhubit myši na Goughově ostrově v jižním Atlantiku zřejmě selhal. Myši, které sem jako nepůvodní druh zavlekli námořníci v 19. století, decimují populace mořských ptáků, kteří sem po milionech přilétají hnízdit. Informoval o tom zpravodajský server BBC s odvoláním na britskou Královskou společnost pro ochranu ptáků (RSBP), která tento projekt se značnými náklady uskutečnila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Záznam z jedné z kamerových pastí ukázal, že přinejmenším jedna myš přežila nákladnou a složitou snahu o jejich vyhubení, kterou někteří odborníci přirovnali k ochranářské obdobě přistání na Měsíci.

„Předpokládáme, že kde je jedna myš, tam budou pravděpodobně další,“ řekl BBC News Andrew Callender z RSPB. „To by znamenalo, že projekt neuspěl ve svém primárním cíli,“ dodal.

Mops i energická border kolie. Soutěž fotografií psů zná vítěze

Koktejl

Callender dohlížel na projekt poslední tři roky a dodal, že jeho tým „zničilo a zdrtilo“, když se na záznamu z kamer objevila myš. Nyní se snaží zjistit, kolik dalších mohlo přežít.

Goughův ostrov leží v jižním cípu Atlantského oceánu zhruba na půl cesty mezi Afrikou a Jižní Amerikou. Je součásti Britského zámořského území Svatá Helena, Ascension a Tristan da Cunha.

Ptáci na ostrově proti savcům žádnou obranu nemají

Ostrov nemá trvalé obyvatele, zato je domovem jedněch z největších hnízdních kolonií mořských ptáků na světě. Než se na ostrov dostaly myši, nežili tu žádní savci, což znamená, že se tu ohrožené a kriticky ohrožené druhy ptáků, jako jsou albatros tristanský či buřňák salvinův, mohly bezpečně pářit, hnízdit a vyvádět mláďata.

„Tito mořští ptáci si nevyvinuli žádnou obranu proti savčím predátorům. Když se líhnou mláďata, myši je často zabijí během několika hodin,“ řekl Callender.

Z roztomilých ježků se na Novém Zélandu stali zabijáci

Koktejl

Nesmírně složitý program vyhubení myší proběhl letos v létě, kdy je na jižní polokouli zima. Týmy podílející se na hubení myší vyplouvaly na ostrov z Jihoafrické republiky v často velmi nebezpečných podmínkách. Ve dnech, kdy počasí umožňovalo létat, nad ostrovem vrtulníky rozprašovaly jed.

Celý projekt stál více než devět milionů liber (téměř 270 milionů korun) a jeho cílem bylo „vrátit zpátky čas“ a jednou provždy zbavit Goughův ostrov myší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám