Hlavní obsah

Do Benátek se zatoulali delfíni. Tentokrát opravdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V italských Benátkách byli spatřeni dva delfíni. Oproti loňskému roku, kdy se podobné záběry na internetu i v médiích rovněž objevily, ovšem nejde o podvod – na přítomnost zvířat byly upozorněny i úřady a podařilo se je i natočit, jak plavou v kanálu Grande. Z něj pak podle serveru CNN zamířili na otevřené moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Benátkách se objevili delfíniVideo: Reuters

 
Článek

Dva delfíny, patrně samici s mládětem, zahlédli obyvatelé Benátek v pondělí. V Itálii aktuálně platí další lockdown, takže zvířata do městského kanálu zřejmě přilákala méně frekventovaná doprava.

Párek delfínů pruhovaných poprvé zahlédl místní obyvatel Marco Busetto v kanálu Giudecca, jenž odděluje stejnojmenný ostrov od historického centra města. O hodinu později se mořští savci objevili u ústí kanálu Grande nedaleko kostela Santa Maria della Salute.

Některé kanály v Benátkách skoro vyschly, gondoly jsou na dně

Zahraniční

„Bylo to milé překvapení. Je velmi ojedinělé spatřit je tak blízko v kanálu Grande,“ uvedl Luca Folin, zaměstnanec Busettovy společnosti, který delfíny natočil na video. Jeho záběry rychle obletěly internet. „Zároveň byli ale poměrně v nebezpečí kvůli lodím, které tudy pluly a mohly je zranit,“ doplnil s tím, že přihlížející skupina lidí se snažila plavidla korigovat, než dorazí policie.

Byli dezorientovaní

Úřady si mezitím vyžádaly expertní záchranný tým z nedaleké padovské univerzity. „Doprava byla intenzivní, brzy jsme si uvědomili, že jsou delfíni úplně dezorientovaní a plavou do všech směrů, protože se bojí,“ uvedl za záchranný tým CERT Guido Pietroluongo. „Delfíni se nejčastěji orientují podle zvuků, ale tady je po obou stranách kanálů zeď a všude kolem lodě. Podle úřadů tu plavali kolem dokola dvě hodiny,“ doplnil.

Orcela je nejroztomilejší zvíře, o kterém jste zřejmě nikdy neslyšeli

Koktejl

Záchranný tým proto pověřil kapitány devíti lodí, aby vytvořili jakýsi řetěz a delfíni tak mohli vyplout směrem k Lidu, dlouhému ostrovu na okraji Benátek, kde laguna přechází v Jaderské moře. Akce trvala asi dvě a půl hodiny, předpokládá se, že zvířata město nakonec úspěšně opustila. „Zkontrolovali jsme je třikrát a pak se nám ztratili z dohledu. Do kanálu Grande se nevrátili, tak snad našli správnou cestu,“ dodal Pietroluongo.

Loni na začátku pandemie se na internetu rovněž objevily záběry delfínů údajně spatřených v Benátkách. Šlo ovšem o lež, zvířata byla ve skutečnosti natočena nedaleko přístavu Cagliari na Sardinii.

Reklama

Výběr článků

Načítám