Hlavní obsah

Copperfield ze Šumavy se uzdravuje a kouzlí

Právo, Vladimír Vácha
Klášterec

Mládě rysa, které loni porazilo u Vimperka auto a od pracovníků stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci dostalo přezdívku Copperfield, se úspěšně zotavuje. Přezdívku po známém iluzionistovi dostalo zvíře poté, co se i s vážným zraněním dokázal dostat v noci z klece.

Foto: Pavel Pechoušek

Veterinářka Šárka Janásková při operaci

Článek

„Každý den spořádá až kilo zvěřiny. Jeho zdravotní stav ho vůbec v ničem neomezuje, je absolutně zdravý, jako kdyby žil ve volné přírodě. Od října David vyrostl, zmohutněl a přibral asi pět kilogramů,“ popsal zdravotní stav rysa vedoucí stanice Petr Juha. Kost je prý perfektně srostlá a David je ve výborné formě.

„Museli jsme vyjmout extenční drát, který přidržoval zlomenou kost a v těle by v dalších měsících zlobil,“ upřesnila veterinářka Šárka Janásková a její kolegyně Barbora Součková dodala, že Davida čeká ještě jeden podobný zákrok, při kterém mu musí vyjmout ještě kovovou destičku, která drží patní kloub.

Foto: Národní park Šumava

Poraněný rys

Do volné přírody se ale David už nevrátí. Do Klášterce se dostal, když ještě neuměl sám lovit, ale protože se o něj kvůli vážnému zranění a následné operaci museli ve stanici starat ve dne v noci, zvykl si na péči člověka v ten nejméně vhodný okamžik.

„Bereme to jako daň za to, že jsme mu zachránili život,“ konstatoval Juha s tím, že rys se natrvalo stane ozdobou klášterecké stanice. Zájemci se na něj mohou přijít podívat každou středu od 9 do 14 hodin, což je návštěvní den.

Foto: Národní park Šumava

Odchyt zraněného rysa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám