Hlavní obsah

Alabamská policie ozdobila stromeček portréty zločinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozporuplné reakce vyvolal vánoční stromek, jehož fotku na sociálních sítích zveřejnil úřad šerifa v okrese Mobile v americkém státě Alabama. Kromě tradičních ozdob na něm byly i fotografie zločinců, které policie letos dopadla. Ochráncům lidských práv se však nápad nezamlouvá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Náš vánoční stromeček jsme ozdobili fotkami zločinců, abychom ukázali, kolik jich už není na ulicích v Mobile! Nezvládli bychom to bez našich věrných sledujících,” uvedli policisté na facebooku v komentáři k fotce stromečku s padouchy.

Příspěvek, který byl později stažen, měl podle agentury AP 7900 komentářů. Některé reakce byly kladné, mnoho lidí ale nápad považovalo za krutý a ponižující.

Bernard Simelton, šéf alabamské pobočky asociace bojující za práva nebělošského obyvatelstva NAACP ho odsoudil jako „opovrženíhodné chování”.

Také podle Americké unie občanských práv (ACLU) je takový vánoční stromeček kontroverzní. Její ředitelka JaTaune Bosbyová poukazuje na to, že většina ze zatčených se potýká s psychickými problémy a závislostí na drogách.

Mluvčí úřadu šerifa uvedla, že stromeček byl fotografiemi údajných zločinců „vyzdoben” jen v počítačovém softwaru, na tom skutečném nejsou. Šlo podle ní o dobrou věc, protože ukazoval „kariérní zločince”, které se podařilo dostat za mříže. Fotografii z facebooku však stáhla kvůli výhrůžkám smrtí.

Britská BBC připomíná, že to není poprvé, kdy se policisté v Mobilu pustili na tenký led. Před rokem se omlouvali poté, co se dva muži zákona nechali vyfotit s „přikrývkou pro bezdomovce”, kterou slepili z kartonových cedulí používaných při žebrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám