Hlavní obsah

Indonéské letadlo neodstartovalo kvůli zápachu. Naložili do něj dvě tuny durianu

Novinky, tcs

Vnitrostátní let indonéské společnosti Sriwijaya Air měl v pondělí dopoledne namířeno z Bengkulu do Jakarty. Vše šlo podle plánu, dokud na palubu nezačali přicházet první cestující. Kabinou se totiž linul důvěrně známý a nesnesitelný zápach. Letadlo bylo naložené durianem – ovocem, které je pro svůj neuvěřitelně silný zápach zakázáno v hotelích nebo veřejné dopravě.

Foto: Profimedia.cz

Existuje třicet druhů durianu, jedlých jich je devět. Smrdí všechny.

Článek

Ovoce je považováno za delikatesu, silně však zapáchá i přes neporušenou slupku. Někomu zápach připomíná shnilou cibuli, někomu žumpu, jinému maso v pokročilém stadiu rozkladu. Když cestující zápach v letadle ucítili, měli jasno. V tom smradu nepoletí.

„Hned, jak jsme nastoupil, ucítil jsem zápach durianu. Stěžoval jsem si letuškám, ale řekly mi, ať vyplním formulář pro stížnosti,“ uvedl Amir Zidane, který se s nepříjemným zážitkem svěřil na svém facebookovém účtu.

Posádka vykládá náklad durianu, poté, co se vzbouřili cestující.

K nespokojenému Zidanovi se brzy začali přidávat další cestující. Posádka se lidem marně snažila vysvětlit, že zápach určitě zmizí, jakmile se dostanou do vzduchu.

Situace se personálu v letadle začala vymykat. „Křičel jsem: ´Kdo chce letět tímhle letadlem?´ a ostatní mi skandováním odpovídali ´My ne´,“ popsal Zidane. Někteří cestující se nechali strhnout a málem posádku fyzicky napadli.

Letiště přehodnotí standardy přepravy

Nakonec byli všichni požádáni, aby prostor letadla opustili a počkali, až bude náklad kompletní náklad durianu vyložen. V nákladním prostoru se nacházelo 2025 kilogramů tohoto smrdutého ovoce. Letadlo i přes problémy nakonec odstartovalo pouze s hodinovým zpožděním.

„Není nelegální převážet letadlem durian, pokud je řádně zabalen a přepravován v nákladním prostoru. Mnoho aerolinek to tak dělá,“ sdělila mluvčí letecké společnosti Retri Mayaová listu Jakarta Post. Ředitel letiště v Bengkulu už přislíbil, že letiště přehodnotí standardy při přepravě tohoto specifického ovoce, které svým zápachem jen tak něco nepřekoná.

Reklama

Výběr článků

Načítám