Hlavní obsah

Holčička pozorovala roztomilého lachtana, ten ji vmžiku stáhl do vody

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krušné chvilky zažila skupinka turistů, která v kanadském přístavišti pozorovala lachtana kalifornského. Mezi nimi byla i rodina s malou holčičkou, jež byla z náhodné přítomnosti mořské šelmy nadšená. Lachtan skotačící ve vodě vypadal přátelsky až do doby, než dívku chňapl za šaty a stáhl ji do vody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lachtan stáhl dívku pod voduVideo: AP

 
Článek

Lachtani kalifornští neboli lachtani tmaví jsou přímořskými druhy lachtana obývající Tichý oceán a zároveň nejhojnějšími ploutvonožci vůbec. Dokážou se dobře přizpůsobit uměle vytvořeným životním podmínkám a jsou velmi inteligentní, proto se často stávají oblíbenými atrakcemi v cirkusech nebo zoologických zahradách.

Návštěvníci Stevenstonova rybářského přístaviště na jihozápadě Kanady se ale minulý týden přesvědčili, že tyto šelmy mohou být i dost nepředvídatelné a v jejich přítomnosti je třeba chovat se obezřetně. Videozáznam incidentu, během nějž lachtan kalifornský v nestřeženém okamžiku stáhl do vody malou holčičku, pořídil Michael Fujiwara.

Ten si spolu s ostatními turisty užíval dovádivých kousků lachtana, který je poctil svou přítomností, zatímco se procházeli po přístavu. Mezi nadšenými diváky byla i mladá slečna spolu se svou rodinou. Mořský savec na dívku z vody dorážel a v jednu chvíli z ní vyskočil tak vysoko, že se holčičce téměř otřel o tvář.

Na okamžik zmizela pod hladinou

Vypadalo to, že si celá skupinka turistů odnese domů krásný zážitek, ale v jediném okamžiku bylo všechno jinak. Lachtan vyskočil z vody podruhé, ale tentokrát dívku, která jej předtím krmila, popadl za lem jejích šatů a stáhl ji s sebou do moře. Dívka na okamžik celá zmizela pod hladinou.

Podle Fujiwary za ní do vody okamžitě skočil jeden z přítomných turistů, nejspíš jeden z členů její rodiny. Vytáhl dívku z vody a jemu pak na břeh pomohli ostatní přítomní pozorovatelé celého incidentu. Fujiwara dodal, že pak celá dívčina rodina rychle odešla z přístaviště. Nikomu se nic nestalo, všichni ale byli značně vyděšení.

Podle generálního ředitele Stevenstonova rybářského přístaviště Boba Baziuka vede kolem přístavu jedna z migračních cest lachtanů. Samci této mořské šelmy sem navíc podle něj občas chodí hledat potravu. Místní zaměstnanci prý roky opakují návštěvníkům, aby tu nekrmili žádná zvířata. „Tady není žádný mořský svět, tohle je místo, kde se nakupují ryby,“ řekl Baziuk stanici CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám