Hlavní obsah

Plátnem palestinského malíře Ahmada jsou staré kaktusy

Palestinec Ahmad Muhammad Jasín sedí v zahradě u svého domu v palestinském Nábulusu a promýšlí, jak bude vypadat jeho příští malba. Má jich kolem sebe už několik, ovšem nikoli na tradičním plátně, ale na článcích letitých, rozvětvených kaktusů. Vytváří na nich výmluvné svědectví o tragédii svého národa.

Foto: Profimedia.cz

Ahmad Muhammad Jasín a jeho malby na kaktusech

Článek

Dokončil zatím pět maleb. Na jedné je obličej trpící staré ženy, která oplakává situaci Palestinců, vysvětluje jednadvacetiletý Ahmad. O kousek dál, v místě, kde žena může mít ruku, drží její prsty klíč – symbol práva na návrat Palestinců do svých domovů, o něž přišli vznikem Izraele v roce 1948.

„Ve druhé ruce drží plod kaktusu jako symbol trpělivosti, které má žena zapotřebí, aby se se situací vyrovnala. Další dvě malby znázorňují děti, symbol budoucnosti. Na jedné spočívá novorozeně v rukou starého člověka, což symbolizuje odboj trvající po celý život,“ říká Ahmad, jehož cituje server televize CNN.

Poslední malba je zřejmě nejpůsobivější ze všech – je na ní malé dítě kojené kaktusem skrze otvor, který v něm zbyl po střele.

Foto: Profimedia.cz

Jasín na opunciích vytváří svědectví o tragédii svého národa

Že si Ahmad vybral za podklad svých maleb právě kaktus, má svůj důvod. V arabštině slovo sabr znamená totiž nejen kaktus, ale i trpělivost. Pro Palestince je to odjakživa symbol trpělivosti, jíž se obrnili po nakbě neboli katastrofě, za niž považují události z roku 1948. Ahmadova práce začíná nikoli napínáním plátna na rám, ale opatrným odstraňováním bodlin z článku kaktusu s pomocí vlhkého hadříku. Ale pak už může začít. „Malovat pod palčivým sluncem není zrovna snadné,“ říká mladý muž.

Stejně obtížná je podle něj příprava podkladu. „Ty ostny se musejí odstranit tak, aby se kaktus nepoškodil. Musím si k němu vytvořit dobrý vztah. Musím být při práci trpělivý a stejně tak trpělivá musí být ta rostlina, protože malování mi bude trvat dlouho,“ vysvětluje svůj postup.

To, že by mohl začít malovat na opuncie, ho napadlo loni v zimě. Říká, že se tehdy snažil najít způsob, jak se vyjádřit k problému Palestinců. Každý na to má vlastní názor, ale umělec musí dokázat vyjádřit to, v co věří on sám, a přitom vlastním, jedinečný způsobem.

„Kaktus je dlouhověká rostlina a dokáže růst všude. Může proto být symbolem odboje a trpělivosti. Lidskou tvorbu lze šířit ke všem lidem,“ říká Ahmad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám