Hlavní obsah

Pracující matky mají otylejší děti

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRISTOL

Někdy ženám nezbývá nic jiného, než prostě pracovat i při dětech. Ambiciózní matky by si však měly rozmyslet, jestli skutečně od dětí půjdou budovat kariéru, i když by třeba z existenčních důvodů nemusely. Děti pracujících žen jsou totiž obéznější.

Článek

Potvrdila to další studie z anglického Bristolu. Děti, jejichž matky mají plný pracovní poměr, když jim je pět až sedm let, bývají častěji obézní v pubertě. Nejde přitom o žádný náhlý vliv, ale nadbytečné kilogramy se projeví až s přibývajícím věkem.

Z rozsáhlé analýzy britské společnosti odborníků z University of Bristol vyšlo najevo, že obezita u dětí ve věku od dvou do desíti let vzrostla od roku 1995 do roku 2003 o deset až patnáct procent u chlapců a o deset až třináct procent u dívek.

Je zřejmá také rostoucí tendence v počtu zaměstnaných žen, v roce 1971 pracovalo jen 59 procent žen ve věku mezi šestnácti a devětapadesáti roky. V roce 2007 to už ale bylo 74 procent.

Děti pracujících matek v pubertě trpí obezitou častěji, protože jsou negativně ovlivněny jejich stravovací návyky. Matky mají navíc méně času na vaření, rodina více konzumuje jídlo mimo domov v rychlých občerstveních s velmi nezdravými pokrmy.

A právě pět až sedm let u dítěte jsou nejrizikovějším obdobím, protože si během něj dítě vytváří preference pro určité typy jídel a utvářejí se také návyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám