Hlavní obsah

Poradna: Do práce na 14 dní mezi rodičovskou a druhou mateřskou - má to smysl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákoník práce poskytuje novopečeným maminkám různé druhy ochrany. Mateřskou a rodičovskou dovolenou asi znají všichni, ale některé jejich dopady například na nárok na dovolenou jsou již méně známé. Jejich aplikaci v praxi si dnes představíme na jednom praktickém příkladu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V druhé polovině roku 2008 jsem nastoupila na mateřskou a posléze jsem čerpala rodičovskou dovolenou. Ta mi bude končit v červnu letošního roku. V průběhu rodičovské jsem znovu otěhotněla a termín porodu bych měla mít koncem srpna. Znamená to, že od konce června do poloviny července budu muset nastoupit zpět do práce? Přijde mi nesmyslné, abych si s kolegyní, která za mě zaskakuje, předávala agendu, když bych v práci byla tak krátkou dobu. Existuje nějaké řešení této situace?

Podle popisu vaší situace je závěr, že byste v období mezi koncem rodičovské dovolené a nástupem na druhou mateřskou dovolenou měla nastoupit zpět do práce, z právního pohledu správný.

Zároveň však máte naprostou pravdu, že takto krátkodobý návrat do zaměstnání nemusí být zvláště v některých profesích vůbec efektivní. Je tedy nutné toto meziobdobí nějakým způsobem překlenout. Zákoník práce pak přináší několik možností, které by danou situaci mohly řešit.

Čerpání dovolené

Z vašeho popisu vyplývá, že jste okamžitě po skončení mateřské dovolené nastoupila na rodičovskou dovolenou. To mimo jiné znamená, že vám po dobu trvání mateřské dovolené musel vznikat nárok na dovolenou.

Nárok na dovolenou vám vzniká, pokud jste v určitém rozsahu v kalendářním roce vykonávala práci pro vašeho zaměstnavatele. Za výkon práce se však pro účely vzniku nároku na dovolenou považují kromě faktického výkonu práce i některé překážky v práci, mimo jiné právě čerpání mateřské dovolené.

Dále je možné, že jste si před nástupem na mateřskou dovolenou nevyčerpala veškerou dovolenou, na kterou vám vznikl nárok ještě předtím, než jste mateřskou dovolenou nastoupila. Ve vaší situaci tedy v první řadě doporučujeme zjistit, zda vám nezůstal nárok na dovolenou a tuto dovolenou si po dobu mezi koncem rodičovské dovolené a nástupem na druhou mateřskou dovolenou vyčerpat.

Překážky v práci na straně zaměstnavatele

V případě, že by vám již dovolená nezbývala, nebo by nepokryla celou dobu před nástupem na druhou mateřskou dovolenou, ve zbývající době byste opravdu měla nastoupit do práce. Je však možné předpokládat, že nebude ani zájem zaměstnavatele, abyste po tak krátkou dobu pracovala.

Zvláště tomu tak bude tehdy, pokud je k výkonu vaší práce nutné si předávat obsáhlou pracovní agendu. Pokud by pro vás z tohoto důvodu zaměstnavatel práci neměl, bude se jednat o překážku na jeho straně. Za tuto dobu vám bude příslušet náhrada mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku.

Neplacené volno

Pokud by však váš návrat zaměstnavatel i přes výše uvedené požadoval a vy jste se do práce na tak krátkou dobu nechtěla vracet, je možné se se s ním dohodnout na čerpání tzv. neplaceného volna. Neplacené volno vám sice zaměstnavatel není povinen poskytnout, ale vzhledem k vašemu těhotenství a pravděpodobné potřebě zajistit péči o prvorozené dítě to lze v dané situaci považovat za nejvhodnější řešení.

Shrnutí

Doporučujeme se tedy se zaměstnavatelem sejít, celou záležitost projednat a domluvit se na jednom z výše nastíněných řešení vaší situace.

Na dnešní dotaz odpovídal Ondřej Chlada, advokátní kancelář Randl Partners, člen Ius Laboris.

Reklama

Výběr článků

Načítám