Hlavní obsah

Kvůli krizi nedostává v Řecku svou výplatu včas přes milión lidí

Kvůli ekonomické krizi v Řecku nedostává včas výplatu 1,1 miliónu pracovníků v soukromém sektoru, tedy většina. Šokující data zveřejnila podle serveru Greek Reporter hlavní řecká důchodová pojišťovna zaměstnanců soukromého sektoru (IKA).

Foto: Profimedia.cz

Řecké soukromé firmy se s vyplácením mezd zpožďují o tři až 12 měsíců.

Článek

Zaměstnanci se údajně tolik bojí, že by práci mohli ztratit úplně, že bez vyplacených peněz zůstávají i několik měsíců.

Zpoždění trvá až rok

Inspektorát práce pojišťovny IKA zjistil, že pravidelně dostává výplatu (i když mnohdy sníženou) jen 700 000 z 1,8 miliónu pracovníků v soukromém sektoru. Podle průzkumu mezi zaměstnanci se jejich firmy s vyplácením peněz zpožďují o tři až 12 měsíců. Někteří z pracujících se domnívají, že peníze nedostanou už vůbec nikdy a vláda s tím nic neudělá.

Dovolenou neplatí

Pojišťovna nicméně ve své zprávě již neuvádí, zda firmy peníze na výplaty opravdu nemají, nebo zda jen využívají krize, aby nemuseli zaměstnancům platit, protože vědí, že stejně neodejdou. Asi miliónu zaměstnanců nebyla zároveň letos proplacena dovolená.

Firmy se sankcí nebojí

Za porušování zákonů hrozí firmám pokuty. Nicméně z průzkumu, který si pojišťovna nechala provést, vyplynulo, že zaměstnanci si na chování svých zaměstnavatelů stěžují jen velmi zřídka – bojí se totiž, že by mohli být vyhozeni, uvedla italská tisková agentura ANSA. A pro společnosti je prý levnější zaplatit pokutu, než dát výplatu svému pracovníkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám