Hlavní obsah

EU chce podpořit podnikatele

Právo, kil

K obnovení růstu a zvýšení zaměstnanosti potřebuje Evropa více podnikatelů. Místopředseda Evropské komise Antonio Tajani, odpovědný za resort podnikání a průmyslu, proto představil akční plán, jehož cílem je podpořit podnikatele a zásadním způsobem změnit podnikatelskou kulturu v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Plán obsahuje konkrétní opatření na pomoc začínajícím podnikatelům.

Článek

Plán zdůrazňuje klíčovou úlohu vzdělávání a odborné přípravy, které by usnadnily nástup nových generací podnikatelů. Obsahuje konkrétní opatření na pomoc začínajícím podnikatelům z řad mladých lidí, žen, seniorů, migrantů a nezaměstnaných osob.

Cílem plánu je rovněž odstranit překážky, s nimž se podnikatelé setkávají. Ambiciózní opatření zahrnutá v plánu by tak měla usnadnit činnost začínajících podniků a zakládání podniků nových.

Podnikání je hnací silou růstu

„Více podnikatelů znamená více pracovních míst, více inovací a větší konkurenceschopnost. Stát se podnikatelem, a realizovat tak určitou vizi, vyžaduje značnou dávku osobního rizika a úsilí. Podnikání je rovněž nejsilnější hnací silou hospodářského růstu v historii ekonomiky. Proto chceme, aby podnikání pro evropského občana znamenalo atraktivní a přístupnou vyhlídku. Pokud se nám podaří využít podnikatelského potenciálu Evropy, můžeme v Evropě oživit růst,“ uvedl Antonio Tajani.

Podle posledního průzkumu Eurobarometru se podíl občanů EU, kteří si chtějí založit vlastní podnik, snížil během posledních tří let ze 45 % na 37 %. Tento pokles odráží současnou hospodářskou krizii, která v oblasti podnikání nenabízí příliš slibné vyhlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám