Hlavní obsah

Čtvrtinu Čechů přiměje ke změně místa až výpověď

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás si čas od času položí otázku, co by ho přimělo ke změně stávajícího zaměstnání. S obdobným dotazem se formou dotazníkového šetření obrátila personální agentura ACjobs.cz spolu s pracovním portálem Profesia.cz na návštěvníky dvou významných podzimních veletrhů – JobFair MSV, který byl součástí Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, a veletrhu práce Profesia days.

Foto: Profimedia.cz

Plat není nejčastějším impulsem ke změně zaměstnání.

Článek

Pokud byste předpokládali, že nejčastějším impulsem ke změně zaměstnání bude touha po vyšším platu, zmýlili byste se. Pro dvě pětiny dotazovaných (39,3 %) jsou hlavním stimulem lepší kariérní nabídka nebo lepší pracovní podmínky (38,1 %).

Kdo má práci, neopouští ji

„V posledních letech jsme zaznamenávali, že doba strávená prací pro jednoho zaměstnavatele se prodlužuje. Zároveň se meziročně snížil i počet předcházejících zaměstnání uvedených v zasílaných životopisech v průměru o 14 %. Jednoduše řečeno, kdo měl práci, neopouštěl ji, což potvrzuje i zmíněný výzkum.“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Pro čtvrtinu respondentů by byla důvodem k odchodu až výpověď ze strany zaměstnavatele. U lidí, kteří strávili u jednoho zaměstnavatele více než pět let, je výpověď na prvním místě v žebříčku důvodů odchodu. Despotický šéf je pak strašákem pro každého desátého účastníka ankety, stejný počet by změnil práci z důvodu potřeby pracovat blíže k domovu.

Nejčastější důvody odchodu ze zaměstnání

Proč jste/byste opustili zaměstnání%
Lepší kariérní nabídka39,3
Pracovní podmínky38,1
Nízká mzda25,6
Výpověď ze strany zaměstnavatele23,4
Lepší plat17,2
Kvůli šéfovi10,5
Práce blíže bydliště10,0
Rozhodl jsem se podnikat9,1
Kvůli kolegům7,4

Zdroj: ACjobs.cz a Profesia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám