Hlavní obsah

Zaměstnavatelé chtějí hlavně angličtinu

Právo, kil

Firmy nejčastěji vyhledávají uchazeče se znalostí angličtiny nebo němčiny. S velkým odstupem je dále poptávána francouzština, ruština a italština.

Foto: Profimedia.cz

Osmapadesát procent firem požaduje jako součást inzerované pracovní pozice znalost angličtiny.

Článek

Osmapadesát procent firem požaduje jako součást inzerované pracovní pozice znalost angličtiny, v pořadí druhým nejfrekventovanějším jazykem je s osmnácti procenty němčina. Další jazyky jsou požadovány v řádu pouhých desítek inzerátů. Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia.cz.

Nejvíce je angličtinářů

Uchazeči deklarují nejčastěji znalost angličtiny (60 % životopisů), němčiny (37 % životopisů), ruštiny (15 % životopisů). V pětici nejčastěji ovládaných jazyků je ještě francouzština (4 %) a italština (2 %).

Úroveň znalostí je stále nedostatečná

Často je možné narazit na inzeráty přímo v angličtině nebo němčině, čímž personalista stanoví první filtr pro předvýběr kandidátů. Úroveň jazykových znalostí českých uchazečů o zaměstnání je totiž stále nedostatečná, a navíc adepti své dovednosti mnohdy přeceňují.

„Přestože čím dál více uchazečů uvádí v životopisech znalosti cizích jazyků, z dat vyplývá, že tyto znalosti jsou často nedostatečné. Nejčastěji ovládají uchazeči mírně pokročilou angličtinu (22 % životopisů), zatímco zaměstnavatelé vyžadují aktivní znalost angličtiny (44 % nabídek),“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám