Hlavní obsah

Ve Fallúdži jednají Američané s Iráčany

FALLÚDŽA

Na americké vojenské základně poblíž irácké Fallúdži se v pátek sešlo jedenáct představitelů sunnitského města s americkými zástupci koaliční správy a veliteli americké armády. Za 12 dní bojů, které si vyžádaly přes 600 obětí, jde o první přímé jednání mezi Američany a Iráčany z města.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

"Snažíme se dát šanci diplomacii," řekl major americké armády T. V. Johnson.  Americká armáda od minulého víkendu dodržuje příměří, které sama nabídla. Klid zbraní však není striktně dodržován.

Šíitské milice bojují

Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr v pátek pronesl v Kúfě kázání, ve kterém tvrdě odmítl kompromis s koaliční vládou. Na veřejnosti se objevil po čtrnácti dnech. Právě v Kúfě pravidelně kázal. Jeho příjezd provázely půtky s koaličními vojáky.

V kázání řekl také, že svatá šíitská města Nadžáf a Karbalá jsou pro koaliční armády nedotknutelná a že nemá v úmyslu rozpustit své milice. "Nerozpustím je, protože jsem je nevytvořil sám, ale ve spolupráci s Iráčany," řekl Sadr, který se podle agentury Reuters hned po modlitbě vrátil do Nadžáfu, který počátkem dubna obsadili jeho příznivci.

Kolem tohoto města je rozmístěno 2500 amerických vojáků, kteří připravují ofenzívu, při níž chtějí zlikvidovat Sadrovy oddíly a Sadra zajmout nebo zabít. Sadr stojí za povstáním šíitů, kteří proti koaličním jednotkám bojují v některých čtvrtích Bagdádu a jižně od něj, a je na něj vydán zatykač za spoluúčast na vraždě jiného duchovního. 

Další únosy

Muži v policejních uniformách v Basře unesli amerického obchodníka. Oznámila to policie ve městě. Americký podnikatel, který je původem z Jordánska, byl unesen ve čtvrtek večer z hotelu. Únosci zatím nevznesli žádné požadavky a není jasné, zda oběť padla do rukou povstalcům nebo gangsterům.

Dánské ministerstvo zahraničí sdělilo, že byl "velmi pravděpodobně" v Iráku unesen dánský obchodník. Obrátila se na ně rodina muže, který byl unesen nedaleko Bagdádu. Ministerstvo neví, kdo za únosem stojí. Dánská rozhlasová stanice DR tvrdila, že únosci patří ke kriminálním kruhům a že motiv únosu není politický. Dánsko má na jihu Iráku 500 vojáků.

V Iráku bylo v minulých dnech uneseno na 40 cizinců, včetně tří českých novinářů. Kromě cizinců jsou zadržováni také místní bohatí Iráčané, jejichž únosci žádají vysoké výkupné.

Reklama

Související články

Rusko stáhne své občany z Iráku

Rusko evakuuje všechny své občany z Iráku. Operace začne ve čtvrtek a Moskva plánuje, že jen z Bagdádu odletí celkem sedm letadel. Oznámil to ve středu mluvčí...

Výběr článků

Načítám