Hlavní obsah

Další čtyři mrtví při rabování v Mosulu

Novinky, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/MOSUL

Američtí vojáci zastřelili ve středu v severoiráckém Mosulu nejméně další čtyři irácké civilisty ve chvíli, kdy se rozvášněný dav snažil vyrabovat banku. Oznámila to arabská televize al-Džazíra s tím, že další osoby, z toho čtyři policisté, byli zraněni. "Přivezli nám čtyři mrtvá těla a osm zraněných," potvrdil agentuře AFP lékař Saíd Altá.

Foto: Leona Roháčková

Skupina M.C.E vystupuje na Sovinci pravidelně již řadu let

Článek

Jeden ze zraněných policistů vypověděl, že muži z jeho stanice se snažili palbou do vzduchu rozehnat lidi, kteří chtěli proniknout do budovy banky. Poté prý začaly padat výstřely "i z jiných stran". "Američané mají strach, protože jsou zbabělci," řekl reportérům al-Džazíry.

Američané prý jen opětovali střelbu

Americká strana se k novému incidentu dosud nevyjádřila. Generál Vincent Brooks z hlavního velitelství spojeneckých sil v Kataru jen v narážce na úterní krvavé nepokoje v Mosulu přiznal, že vojáci USA zastřelili nejméně sedm Iráčanů. Upřesnil, že dav místních obyvatel demonstroval poblíž vládní budovy obsazené americkými jednotkami a že někteří z účastníků protestu začali na vojáky střílet, načež ti palbu opětovali.

Lidoví modžáhedové bombardováni

Předseda sboru náčelníků štábů armády Spojených států Richard Myers mezitím potvrdil, že spojenecké letectvo v úterý bombardovalo v Iráku základny Lidových modžáhedů, hlavní íránské opoziční organizace v zahraničí.

"Bombardovali jsme několik táborů Lidových modžáhedů a pokračujeme v pronásledování některých skupinek tohoto hnutí. Je možné, že se někteří (modžáhedové) velmi rychle vzdají koaličním silám," dodal generál Myers, aniž upřesnil, na která místa a kdy byly nálety podniknuty.

O konci války rozhodne Franks

Podle mluvčího velitelství spojeneckých operací v Iráku (Centom) majora Rumiho Nielsona-Greena zatím nelze říci, kdy bude formálně oznámen konec irácké války. Je to prý záležitost velitele americko-britských operací v oblasti generála Tommyho Frankse. "Nejsem ale s to odhadnout, kdy k oznámení dojde. Nevím, co se děje v generálově hlavě," řekl mluvčí.

Franks ve středu poprvé přijel do Bagdádu, žádné další podrobnosti však k jeho cestě nebyly sděleny. Již dříve Franks prohlásil, že nemá v úmyslu uspořádat v centru metropole nějakou vítěznou přehlídku. "Nepočítám s žádným prohlášením, chci jen lepší přehled o tom, co se v této zemi děje," poznamenal.

Přestože na vojenské frontě zavládl klid, spojenci zůstávají v hodnocení situace velmi opatrní. Bush v úterý prohlásil, že vítězství koaličních sil v Iráku je jisté, ale poznamenal, že zatím toto vítězství není úplné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám