Hlavní obsah

Kaspersky chce urovnat spory. Stáhne u EU stížnost na Microsoft

San Francisco

Ruská antivirová společnost Kaspersky Lab v Evropě stáhne antimonopolní stížnost na Microsoft. Firmy se totiž dohodly na změnách při poskytování aktualizace zabezpečení pro uživatele operačního systému Windows, uvedla agentura Reuters. Kaspersky mimo jiné obviňoval Microsoft, že ve svém operačním systému Windows 10 vytvořil překážky pro nezávislé prodejce antivirů.

Foto: mif, Novinky

Windows 10 měly zvýhodňovat Defender oproti ostatním antivirovým programům.

Článek

Společnost Kaspersky Lab tvrdila, že Microsoft zneužívá dominantního postavení na trhu k poškozování poskytovatelů antivirových programů. Činil to podle firmy způsobem, jakým u operačního systému Windows 10 distribuuje vlastní antivirový software Defender.

Zakladatel společnosti Jevgenij Kasperskij uvedl, že když si zákazníci nainstalovali Windows 10, odstranil Microsoft antivirový software jeho firmy, aby přiměl uživatele přijmout software Defender od Microsoftu. Ten je podle něj horším produktem.

Microsoft již dříve popřel porušení zákonů a uvedl, že jeho cílem je pomoci ochránit uživatele Windows 10 před kybernetickými hrozbami. Nyní na svém blogu oznámil, že před aktualizací svého softwaru bude důkladněji spolupracovat s dodavateli antivirových programů, aby zmírnil problémy s kompatibilitou. Umožní také těmto dodavatelům, aby vydávali upozornění a oznámení zákazníkům před a po uplynutí doby platnosti předplatného a bude je více informovat o plánovaném vydávání aktualizací.

Ruská společnost v prohlášení uvedla, že návrh Microsoftu řeší její obavy, na které upozornila ruský antimonopolní úřad, a že učiní kroky ke stažení stížností podaných u Evropské komise a německého antimonopolního úřadu. Firmy podle prohlášení vedly v posledních měsících "plodná jednání" o tom, jak by měly antivirové služby fungovat v ekosystému Windows a jak pomoci zajistit bezpečné prostředí pro uživatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám